Szukaj na tym blogu

środa, 21 maja 2014

Placuszki bananowe

Dzisiaj szybki i sycący posiłek. Placuszki te możemy zjeść na śniadanie, przekąskę czy zamiast obiadu jeśli nie mamy czasu. Przygotowanie jest szybkie łatwe i przyjemne. 


Potrzebne nam będą :


- Banan
- Jajko - 1 lub 2 sztuki w zależności od wielkości banana i naszych potrzeb
- ew. przyprawy - cynamon, cukier waniliowy (i co nam w duszy zagra :)

Jak robimy :



- Rozgniatamy banana na "paćkę"
- Mieszamy razem z roztrzepanym jajkiem i ewentualnymi przyprawami
- Smażymy na oleju/masełku lub bez

Możemy wcinać z ulubionymi owocami lub polewą :)

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 

Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego!

niedziela, 18 maja 2014

Kruche ciasto

Podobno dziś mamy World Baking Day , więc wszystkim życzę wszystkiego, wszystkiego najsmaczniejszego!!!. 

Niestety nigdzie potwierdzenia tego święta na Polskich stronach nie znalazłam, ale tak czy inaczej każda okazja by coś upichcić jest dobra ;). 

Robi się coraz cieplej, powoli na naszych stołach zaczną przybywać różnego rodzaju owocki, więc warto znać przepis na kruche ciasto na które nałożymy sobie nasze ulubione. Teraz już np. w sprzedaży rabarbar. 

 

Uwaga !!! 

Z tego ciasta zrobicie ciasteczka oraz możecie wyłożyć nim foremki na muffinki i zrobić mini-tarty owocowe :) 


Potrzebne nam będą :


środa, 14 maja 2014

Sernik z białą czekoladą

Przepis dla kochających zarówno serniki jak i czekoladę. Czyli sernik z białą czekoladą ;) 

 

 

Potrzebne nam będą : 


wtorek, 13 maja 2014

Krem do tortu z nutellą

Pokazywałam Wam ostatnio mój niedawny tort i przy okazji przepis na krem maślany do obłożenia tortu .

Niemniej jednak nie byłabym sobą, gdybym nie podała Wam również przepisu na krem, który był w


środku :)


Potrzebne nam będzie : 

 

niedziela, 11 maja 2014

Krem do tortów - krem maślany - "krem na bezie szwajcarskiej"

Dziś chciałam podzielić się z Wami masą do obkładania tortów o której zupełnie zapomniałam a która uratowała mi cały tort który ostatnio robiłam - tzn. przynajmniej tak mówili, że smakował ;) 




W ostatnich dniach robiłam tort. Wszystko już miałam zaplanowane od A do Z , zakupy porobione więc wszystko co potrzebne do tortu miałam już w domu....i nagle dowiedziałam się, że osoba która ów tort miała otrzymać (dziewczyna po prawej mordująca tort :) )  nie lubi masy cukrowej (którą planowałam go obłożyć).  Jak wiadomo klient nasz pan, więc musiałam szybko wymyślić coś innego :)

Nos w zeszyt z przepisami i wuala - "krem do tortów na bezie szwajcarskiej"


Potrzebne nam będą : 

 

sobota, 10 maja 2014

Licytacja dla Kacperka

Pomóżmy małemu Kacperkowi który od dziecka walczy o życie i zdrowie.

Licytacja odbywa się na Facebooku, więc jeśli nie masz tam konta lub nie masz funduszy by licytować - podaj informacje dalej. Może akurat ktoś z Twoich znajomych lub znajomi znajomych będą mogli pomóc. 


Podobają się Wam te dwa pierniczki ?
Otóż możecie je wylicytować na aukcji dla Kacperka, który ma już trzy latka i od urodzenia walczy o swoje życie i zdrowie.
Zapraszam Was na bazarek gdzie pod licytacją numer 189 i 190 możecie wylicytować te pierniczki a
pod innymi licytacjami wiele innych pięknych rzeczy.
https://m.facebook.com/events/696929540359121/?soft=jewel%3D2&fbt_id=718091444909597&lul&_rdr#s_0d3d0b88a11f7fcfa1c5117c0d57ca36

środa, 7 maja 2014

Golden syrup - złocisty syrop


Czasem w przepisach znajdujemy golden syrup czyli złocisty syrop. U nas niestety nie jest on łatwy do kupienia. A jeśli już mamy ochotę coś upichcić, to szkoda odpuszczać sobie z tego powodu.

Przypomina on trochę miód ale jednak nie wszędzie zastąpimy go miodem. Miód ma swoje specyficzne smaki , które nie wszędzie pasują.

 

Dlatego w tym przepisie o tym - jak go zrobić w domu. 

 

 

Potrzebne nam będą :


niedziela, 4 maja 2014

wtorek, 29 kwietnia 2014

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe

Co tu dużo opowiadać - tak mnie jakoś naszło.

Przepis na babeczki marchewkowo-pomarańczowe.

Z przepisu można zrobić zarówno babeczki jak i ciasto ;)

Potrzebne nam będą :


niedziela, 27 kwietnia 2014

Ciastka owsiane

Podobno na majówkę pogoda nie będzie nas rozpieszczać, niemniej jednak niezależnie czy będziemy siedzieć w domu czy na kocyku na trawce zapewne najdzie nas ochota na "coś słodkiego". 

Wiosna już w pełni, niedługo lato i czas bikini, więc zamiast batonika, wafelków pełnych węglowodanów i czekolady możemy zrobić sobie zdrowszą wersje czegoś smacznego.

A ci, którzy nie muszą dbać o linie mogą dodać co lubią jak np. czekolada i nadal są one zdrowszą opcją od batoników ;)

Potrzebne na będzie : 


sobota, 26 kwietnia 2014

Olej Palmowy

http://www.ekonsument.pl/a654_olej_palmowy.html

Wybaczcie że tak długo milczałam (najpierw święta, teraz już w głowie majówka)  i wybaczcie, że od razu na dzień dobry z takim tematem, ale myślę, że trzeba o tym mówić...

Do niedawna nie zdawałam sobie sprawy że istnieje taki problem, dopóki na Googlach moja koleżanka nie wrzuciła linka do tej strony http://www.herbalyes.pl/olej-palmowy-nie-dziekuje/

Postanowiłam nieco zgłębić temat i podzielić się tym z Wami.  

Nie mam zamiaru Was straszyć ani pokazywać jakiś okrutnych zdjęć, bo nie o to mi chodzi. Chodzi mi jedynie o to, byśmy świadomie mogli podjąć decyzje tego co wybieramy. Poczytałam trochę na ten temat i mam mieszane uczucia, ciekawa jestem co Wy myślicie, stąd pomysł na taki post. 

Od strony ekologii poza wcześniejszym linkiem warto zajrzeć też tu http://www.ekonsument.pl/a654_olej_palmowy.html . Niby wiele firm które wykorzystują olej palmowy do produkcji swoich wyrobów udzielają się pro ekologicznie, jednak ile w tym jest chęci prawdziwej pomocy naturze a ile dla świętego spokoju  i uciszenia ekologów, któż to wie... 

Postanowiłam się skupić na kwestii zdrowotnej tego oleju. 

Olej palmowy to częsty składnik gotowych zup, mrożonych rybek panierowanych, gotowych frytek, mleka w proszku oraz całej rzeszy słodyczy, takich ja: batoniki, ciasteczka, herbatniki itp. Poprzez swoją konkurencyjną cenę produkcji wykorzystywany w coraz większej ilości produktów.


Ale po kolei ....


Nieco o samym oleju (naturalnym, nierafinowanym)

www.agricorner.com
Olej palmowy otrzymywany jest z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego.  Jest to olej roślinny. W temperaturze pokojowej ma konsystencje masła. Nie zawiera cholesterolu i posiada duże ilości naturalnych przeciwutleniaczy oraz zawiera zrównoważony skład kwasów nasyconych i nienasyconych. Olej nie poddany rafinacji jest ok, posiada mnóstwo beta-karotenu, koenzymu Q10 , witaminy A i E.

Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Podczas obróbki termicznej pozbawiany jest wszystkich składników odżywczych i witamin. Olej palmowy biały jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać go w temperaturze pokojowej – dlatego jest atrakcyjny dla firm spożywczych. Olej palmowy biały zawiera około 45% niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi.


Co nieco o produkcji :


Produkcja oleju polega na rozmiękczeniu ich wrzącą wodą w celu ułatwienia rozdrobnienia i upłynnienia oleju. Następnie z tej gorącej pulpy odciska na się prasie surowy olej palmowy.Po odstaniu przez dość długi czas najcięższe drobiny opadają na dno, następna warstwa też jest mętna i czerwonawa, górna klarowna warstwa ma zabarwienie lekko czerwonawe od rozpuszczonego w niej karotenu.
Olej taki nie nadaje się do smażenia - rozkłada się i dymi podczas podgrzewania, dym jest duszący, drażniący i śmierdzi.

Rafinacja tego oleju polega na destylacji z parą wodą - schłodzony rozdziela się na dolna warstwę wody i górną klarownego oleju o lekkim zabarwieniu. Olej taki nadal nie bardzo nadaje się do celów spożywczych, służy przede wszystkim do produkcji mydeł i proszków do prania a także estrów olejowych o gwałtownie rosnącym obszarze zastosowań.


Co nieco na temat smażenia :


Większą szkodę w organizmie wyrządzają przypalone tłuszcze niż nasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze w zależności od składu nadają się do obróbki termicznej albo nie. Smalec zawiera nasycone kwasy tłuszczowe dzięki czemu nie przypala się w czasie ogrzewania. Oliwa i olej rzepakowy zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe więc nadal świetnie znoszą wysokie temperatury.Olej słonecznikowy ma przewagę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych co powoduje ,że bez spalenia wytrzymuje jedynie temperaturę i czas smażenia jajecznicy.

Dlatego kiedy smażymy wybierając mniejsze zło :
-  do długiego smażenia powinniśmy stosować smalec lub frytury (niestety te z większą ilością nasyconych)
-  a do krótszego oliwę lub olej rzepakowy.

Na zimno wybierajmy oleje nierafinowane (!) np. oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy. 


 

Nazwy pod którymi na pewno jest ten olej lub pochodne tego oleju: 

- olej palmowy
- emulgator E471 (stosowanego do produkcji margaryn)
- tłuszcze CBE i CBS (substytuty masła kakaowego występujące w wyrobach czekoladowych).
- palm kernel
- palmate
- palmitate
- glyceryl sterate
- stearic acid
- elaeis guineensis
- palm stearine
- sodium kernflate
- octyl palmitate
... i wiele innych, niestety

Nazwy pod jakimi może (nie musi) na etykiecie ukrywać się ten olej :  

- olej roślinny
- tłuszcz roślinny
- tłuszcz roślinny utwardzany
- vegetable oil
- vegetable fat
- sodium laureth/lauryl sulfate
- sodium dodecyl sulphate (SDS lub NADS)
- steareth -2 / -20
- sodium lauryl lactylate/sulphate
- sodium lauryl sulfoacetate
- cetyl alcohol 
- i tu również może być tego dużo więcej...


Od kilku dni wyszukuję na etykietach tego oleju w sklepach i nawet na margarynach do smarowania chleba w składzie jest napis "oleje roślinne" ... tylko jakie? Rafinowane? Nierafinowane? Słonecznikowe, palmowe ? Tego już w większości przypadków nie ma...moim zdaniem tak być nie powinno, skład powinien być składem informującym na o faktycznych produktach wykorzystanych do produkcji a nie tylko ogólnikowo.

Smutną prawdą też jest niestety to, że niska cena tego oleju sprawia , że towar który kupujemy też jest po konkurencyjnej cenie. Jedna z najpopularniejszych u nas margaryn ma w składzie wypisanych kilka olei z dopiskiem, że w różnych proporcjach...można się tylko domyśleć, że ten najtańszy będzie w największej ilości. 

Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat.







piątek, 18 kwietnia 2014

Nasze pierwsze wspólne Święta :))

Kochani. 

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy 2014 chciałam Wam wszystkim życzyć Zdrowia, Spokoju i Miłości.

To jest chyba najważniejsze, bez czego nie da się uzyskać szczęścia w życiu.  

Życzę Wam by kilka najbliższych dni dało Wam odpocząć od zgiełku w którym żyjemy na co dzień.

Pieniądze raz są, raz ich nie ma, pamiętajcie o tym zawsze kiedy kłócicie się z kimś bezsensu. Najważniejsze mamy w sercu i w naszych najbliższych. To miłość pozwala nam przenosić góry i pokonywać kolejne problemy. Wspierajcie się nawzajem i nie dajcie sobie wmówić, że jest coś ważniejszego.

Jeśli nie zdążyliście powycierać kurzy i umyć okien , to nie ważne, jeśli ktoś ocenia Was przez to za złych ludzi to on ma problem, nie Wy. 

A zatem... 

ODPOCZYWAJMY, JEDZMY I KOCHAJMY SIĘ ;))

Dzisiaj z rana bez gadania,
bierz się do jaj malowania.
Maluj wszystkie bez wyjątku,
i te z majtek, i te z wrzątku ;)



środa, 16 kwietnia 2014

Pascha na wielkanoc

Jako młoda dziewczynka ciągle widziałam ją w telewizji przy okazji Świąt Wielkanocnych , jednak nikt z rodziny nigdy jej nie robił.

 

 Już nie pamiętam w którym roku, ale postanowiłam zrobić ją sobie sama.

 

Gdzieś w czeluściach zeszytu z przepisami mojej mamy był ów przepis. Mama doskonale znała ten smak. Niestety zeszyt ten otwierany jest przez nią bardzo rzadko ,to o przepisie się zwyczajnie zapomniało. 

 

Postanowiłam więc zrobić sama.


Można ją też zrobić jako babeczki.

I tak oto jest ona - Pascha Wielkanocna :)

Potrzebne nam będą : 


poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Szybki piernik z bakaliami

Dziś przepis na piernik, którego możecie zrobić w ten sam dzień , kiedy tylko zechce Wam się go zrobić :)

Był już przepis na staropolski piernik dojrzewający i tym kobietkom które postanowiły upiec go razem ze mną przypominam, że jeśli chcecie go mieć na Wielkanoc to nadchodzi dzień pieczenia, gdyż pamiętajcie trzeba go upiec przynajmniej 3-4 dni wcześniej. 

Muszę Wam dziewczyny powiedzieć również co złego stało się z moim ciastem na piernik które miało dojrzewać 9 miesięcy razem z Waszymi ciastami ...zostało ono BRUTALNIE wywalone do śmieci w tą niedzielę przez moją mamę z którą mieszkam i która postanowiła rozmrozić, mytą jakieś 2 tygodnie temu lodówkę...ponoć nie zauważyła że była myta. Usłyszałam potem, że myślała, że to jakieś ciasto na pierniczki albo ciasteczka o którym zapomniałam i że pewnie już niedobre by było...eh. 

Nic to , przepis na szybki piernik na szczęście od ostatniego Bożego Narodzenia mam od mamy mojego chłopaka, która piecze po prostu naj naj najpyszniejsze ciasta, serniki i wszystko inne też pysznie gotuje. Pytałam czy mogę się z Wami tym przepisem podzielić i zgoda na to jest, więc stąd ten post.

A eksperymentu z piernikiem dojrzewającym sobie nie odpuszczę, po prostu mój będzie 8 miesięczny ;).


Potrzebne nam będzie :



niedziela, 13 kwietnia 2014

Murzynek wilgotny lub murzynkowe babeczki

Słońce troszkę wyszło na wierzch i w głowie już świta myśl o wyjściu na plaże i o opalaniu na "Murzynka"... i tak od słowa do słowa,skoro jeszcze sami nie mamy za bardzo warunków do opalania, kolejna myśl jaka przychodzi to głowy to ochota na upieczenie Murzynka. 

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię, żeby ciacho mnie nie zatykało, żeby było wilgotne i jadło się je z przyjemnością. 

Oto przepis na takie wilgotne ciacho - z którego równie dobrze możemy upiec babeczki ;)


Potrzebne nam będzie :


czwartek, 10 kwietnia 2014

Kawa czarna słów kilka

Wielu z nas sięga po kawę codziennie. 

Jedni dla smaku inni na rozpęd, jeszcze inni żeby schudnąć... 

A jak to z nimi jest naprawdę ? 

Chciałam podzielić się z Wami kilkoma istotnymi informacjami na ten temat. 

Poniżej plusy i minusy picia kawy czarnej.



Kawa plusy : 


środa, 9 kwietnia 2014

Placki z jabłkami

Ostatnio był przepis na jabłecznik , że ho ho a teraz placki z jabłkami.

Chyba każdemu kojarzą się one z dzieciństwem , bo mnie na pewno. 

Proste, tanie i pożywne. Zapraszam do jedzenia ;)


Potrzebne nam będzie : 


wtorek, 8 kwietnia 2014

Liebster Blog Award

,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.” 




Do Liebster Blog Award nominowała mnie Magdalena z bloga



Oto mój zestaw pytań na które odpowiadam : 

* góry czy morze - najchętniej góry nad morzem ;)) 
* budyń czy kisiel - w pracy kisiel w domu budyń
*kot czy pies - kot... rudy kot o taki ->
*kasza czy ryż - znów ciężkie pytanie - ostatnio kuskus :) 
*spacer czy basen- spacer , najlepiej biegiem
* kawa z mlekiem czy czarna - czarna
*jajko na twardo czy na miękko - na miękko
* czego nie zjesz - psa :P
* ulubiony film - Bravehearth
* tv w domu czy kino - w domu
*wolisz dawać czy brać - dawać, kiedy biorę czuję się niezręcznie za każdym razem
Do dalszej zabawy nominuję blogi: 
1. https://www.facebook.com/ajatopiernicze?fref=ts

A oto mój zestaw pytań : 

Lepiej Kochać czy być kochaną ? 
Ostre czy słone ? 
Rower czy samochód ? 
Jabłko czy truskawka? 
Kolorowo czy czarno-biało? 
Bardziej boję się pająka czy węża? 
Lepiej żyć 100 lat nudno czy 10 lat wesoło? 
Marchewka czy por? 
Ulubiona przyprawa? 
Lody ciepłe czy zimne? 
Lato czy zima? 








poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Jabłecznik taki, że ho ho

Do sezonu jabłkowego musimy jeszcze trochę poczekać, ale chyba wszędzie już w sklepach jabłka osiągają zjadliwą cenę, dlatego można już myśleć o jabłecznikach domowej roboty. 

 

Ja uwielbiam jabłka w każdej postaci. A Wy ? 

Poćwiczmy to ciacho, by w sezonie wychodziło już po mistrzowsku ;)

 

Potrzebne nam będzie :


piątek, 4 kwietnia 2014

Naleśniki - zwyczajnie i niezwyczajnie

Był już Prima Aprilis. 

Były Walentynki. 




Ale tak naprawdę co nam stoi na przeszkodzie by zrobić sobie jakiś żarcik na co dzień, albo żeby pokazać sobie jak bardzo się Kochamy. 

Ja w Prima Aprilis zrobiłam takie naleśniki, wyglądały jak przypalone, postawiłam je chłopakowi przed nosem i powiedziałam, że to jego dzisiejszy obiad ;). 

Moje "dekoracje" były robione na szybko, ciasto lałam łyżeczką, ale jeśli macie czas i ochotę

Dziś przepis na naleśniki, który chyba każdy zna. Z drugiej strony chyba ile gospodyń i gospodarzy domowych tyle szkół robienia naleśników. 

 Zachęcam Was też do kupienia patelni do naleśników , dopóki takiej nie miałam smażenie ich było dla mnie udręką, teraz to czysta przyjemność. Czasem znajdziesz taką nawet za 20zł a korzyść z tego nieprzeliczalna. 


Potrzebne nam będzie :


czwartek, 3 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Tak jak obiecywałam , w najbliższym czasie będą pojawiać się tu słodkości pasujące do Świąt Wielkiej Nocy. Ostatnio był przepis na mazurek krówkowy (kajmakowy) dziś coś dla tych, co wolą nieco mniej słodko , ale tylko nieco ;)

Babki z reguły kojarzą się z suchym ciastem - nie tym razem, ten przepis pomoże nam uzyskać fajną mokrą babeczkę .

 

 

Na ciasto potrzebne nam będą : 


poniedziałek, 31 marca 2014

Mazurek krówkowy (kajmakowy) z orzechami

Kochani, nie ma co ukrywać, Wielkanoc tuż, tuż ...trzeba więc powoli zacząć myśleć o przepisach na to święto. 

Jakiś czas temu był przepis z propozycją na Staropolski piernik dojrzewający , jednak jeśli zauważyliście go dopiero teraz, to niestety na Wielkanoc się już z nim nie wyrobicie, ponieważ musi on dojrzewać przynajmniej 3 tygodnie i być on upieczony kilka dni przed podaniem.

 

Ale nie przejmujcie się, zawsze możecie zrobić ze mną eksperymentalny piernik, które będzie dojrzewać do Bożego Narodzenia - szczegóły w przepisie z piernikiem. 

Drugim pocieszeniem myślę będzie to, że w najbliższym czasie podzielę się z Wami przepisami na inne smakowite Wielkanocne ciasta :)

Oto pierwsze z nich - Mazurek krówkowy z dodatkami orzechowymi


 

Do spodu potrzebne nam będzie :


niedziela, 30 marca 2014

Przepis na pianki "jojo" Marshmallows

Niedawno opisywałam Wam jak zrobić masę cukrową z pianek "jojo" zwanych Marshmallows więc pomyślałam, że przydałby się również przepis na te pianki. 

 

Nie wiem jeszcze, czy z domowych pianek da się również zrobić masę cukrową, ale niebawem się dowiem i dam Wam znać czy brak sztucznych konserwantów pozbawia nas tej możliwości ;) 

 

Pianki chyba każdy pamięta z dzieciństwa jako coś fajnego. Więc na pewno fajnie jest móc samemu zrobić coś takiego dla siebie i swojej rodziny.

 

Główna zaleta robienia ich samemu w domu jest taka, że możemy zrobić je w takim smaku jaki nam wyobraźnia podpowie. Nie płacimy za opakowanie i markę, a tylko za składniki i wiemy co jest w środku.  


Co dodatkowo możemy zrobić ?
- Obłożyć tą masą tort i zostawić do stężenia
- Zwijać je, łączyć kolory by powstały wzorki
- Wylać masę do stężenia w foremkach z różnymi kształtami
I pewnie wiele innych ciekawych rzeczy  ;)



Potrzebne nam będzie :


piątek, 28 marca 2014

Masa cukrowa z pianek "jojo" - "Marshmallows"

Wstyd się przyznać, ale jeszcze tej masy nie próbowałam. 

 

Pianki są dość kosztowne i kiedy robię coś tylko dla siebie, to po prostu mi szkoda wydawać dodatkowej gotówki. Jednak coraz bardziej zastanawia mnie jaka to różnica między zwykłą masą cukrową a tą. 

 

Tym bardziej, że w składzie na pianki "jojo" jest żelatyna - tak jak w przepisie na masę cukrową - ale nie ma tam glukozy, która do zrobienia masy jest niezbędna. 

 

Czyżby moda ? Chwyt marketingowy? Nie wiem i dlatego niedługo się dowiem i dam znać ;)

 

Przepis mam już w zeszycie od lat (dosłownie) i chyba się wreszcie doczeka dzięki Wam, bo chciałabym dzielić się z Wami tylko najlepszą jakością.

 

 

Na pewno podzielę się z Wami moją opinią, a tymczasem podzielę się z Wami przepisem na tą masę :)


Co nam jest potrzebne :


poniedziałek, 24 marca 2014

Polewy czekoladowe

Kto z nas nie lubi czekolady? Chyba nie ma nikogo takiego ;))

Ciastka i pierniczki też lubimy. 


Polewa czekoladowa 1 (twarda)


 Potrzebne nam będzie :


piątek, 21 marca 2014

Przepis na drożdżówkę z serem

 

Jeszcze się Wam nie chwaliłam, ale mój prywatny osobisty Piernik jest z zawodu piekarzem. 

 

W zawodzie nie pracuje, ale swoje umie i robi to dobrze, pod warunkiem, że mu się chce ;). 

 

Tak więc wczoraj było święto i drożdże które po raz "n-ty" kupiłam by mógł upiec chleb tym razem nie wyschły w czeluściach lodówki i zamiast do wypieku chleba zostały użyte do zrobienia pysznych drożdżówek. 

Były drożdżówki z serem, chałka drożdżowa i rogaliki, niemniej do zdjęć przetrwał jedynie jeden rogalik.

Podglądałam przy robieniu, więc zgarnęłam przepis i pewnie następnym razem ja zostanę wciągnięta w tą czynność do samodzielnego ich wykonania :)

A oto i przepis :

wtorek, 18 marca 2014

Wybierzcie co namalować

Moi drodzy zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku

Z okazji przekroczenia 300 lajków pomyślałam, że zrobię takiego pierniczka jakiego chcecie. 

Informacje na blogu facebookowym :) 

Zapraszam :))

www.facebook.com/jakipiernik

poniedziałek, 17 marca 2014

Staropolski piernik dojrzewający

Poniżej znajdziecie przepis na staropolski piernik dojrzewający

 

A ja ze swojej strony proponuję mały eksperyment

- Dojrzewający piernik staropolski przez 9 miesięcy -

Nie mam pojęcia co się z tego urodzi ;)

 

Podobno dawno, dawno temu kiedy urodziła się w rodzinie córka robiono ciasto piernikowe i pieczono je dopiero przy zamążpójściu tej panny.  

 

Więc 9 miesięcy to chyba nie powinien być problem dla naszego ciasta?

 

Ciasto piernikowe musi dojrzewać ok 3-6tygodnii więc zróbmy teraz podwójną porcje. Jedną na Wielkanoc, żeby poza tradycyjną paschą mieć coś co przypomni nam klimat zimowych Świąt. A drugą porcje zostawimy gdzieś w czeluściach kuchni na 9 miesięcy i kto wie, może akurat wyjdzie coś pysznego :)

 

To jak? Kto eksperymentuje wspólnie ze mną ?


Poniżej podaje proporcje na otrzymanie 1 piernika , dlatego jeśli chcecie robić ze mną eksperyment pomnóżcie je razy 2 lub 3 jeśli chcecie dodatkowo jeszcze upiec pierniczki z tego ciasta - a da się ;).

Potrzebne nam będą :


niedziela, 16 marca 2014

Baton energetyczny wersja domowa

Słodko i zdrowo? Da się? Pewnie, że tak! 


Ostatnimi laty dużo ludzi biega. Bieganie jeśli uprawiane z głową to bardzo dobre ćwiczenie. Ale jakby nie patrzeć, to każdy sport jest dobry jeśli nie przesadzamy i robimy to z głową :) .

Jeśli ćwiczymy około pól godziny, to przekąska nie jest nam potrzebna, natomiast jeśli ćwiczymy już ponad godzinę lub dłużej, to dobrze sobie coś ugryźć, żeby organizm zamiast spalać nasze mięśnie, spalał nadal tłuszcz. Tu przydają się batoniki energetyczne. Jest mnóstwo takich na rynku i mnóstwo z nich już każdy z nas zjadł. Ale gdyby tak zrobić sobie taki batonik samemu ?

Będziemy mieć wtedy pewność z czego jest zrobiony i , że nie ma tam chemii. Dodatkowo wychodzi taniej i mamy tą zaletę, że możemy wrzucić w nie to co lubimy, a to czego nie lubimy zostawić na półce na potem ;)

Co potrzebujemy :

 

sobota, 15 marca 2014

Małe conieco o miodzie - naturalnie

Skoro jesteśmy JAKIPERNIK , to o miodzie też powinniśmy coś wspomnieć



Przede wszystkim:


- Miód powinien być przechowywany w temperaturze od 4°C do 20°C.

- Kupując warto zwrócić uwagę czy ma jednorodną konsystencje tzn. czy nie ma żadnych okruszków, sztucznych substancji, barwników, co mogło by świadczyć iż miód zafałszowany np. syropem skrobiowym, melasą czy w przypadku miodu prawdziwego miodem sztucznym.

- W miodzie nie mogą występować obce zapachy lub smaki
 (i tu przykład z życia - moja mama zimą, chcąc przyrządzić leczniczą mieszankę miodu z czosnkiem... włożyła łyżkę którą wcześniej zgniatała czosnek do słoika miodu co spowodowało,że ten miód był już wyłącznie do tego celu. Każde otwarcie słoika, zapachem przypominało o tym wydarzeniu ) 
 

Miody naturalne


W zależności od surowca, z których powstały dzielą się na:
 Miody nektarowe
 Miody spadziowe
 Miody nektarowo - spadziowe

Nektar – jest zagęszczonym sokiem wydzielonym przez specjalne organy roślin zwane
nektarnikami, które znajdują się w kwiatach.

Miody nektarowe są jaśniejsze (np.miód akacjowy czy wrzosowy)

Miody nektarowe dzieli się na:

Akacjowy
Gryczany
Kończynowy
Lipowy
Rzepakowy
Wrzosowy
Wielokwiatowy



Spadź natomiast powstaje kiedy mszyce i czerwie pobierają sok z liści lub szpilek roślin. Przetwarzają one z tego soku tylko białko a reszta wzbogacona o pewne enzymy i kwasy, zagęszczona jest przez nie wydalana jako ciemne kropelki (brzmi strasznie, ale w sumie to sama natura ;))

Miody spadziowe są bardzo ciemne.

Są jeszcze miody sztuczne, ale na chemii się nie znam ;)

Zapraszam do polubienia jakipiernik na facebooku

piątek, 14 marca 2014

Amoniak...czyli nowe odkrycie w moje życie




Jest 14 marca, czyli niedaleko po jakże pięknym dniu w miesiącu - wypłacie :) . 
W ten piękny tydzień, kiedy człowiekowi wydaje się, że pieniędzy wystarczy na wszystko idąc do sklepu rozglądamy się bardziej. 

W ten oto sposób znalazłam specyfik o którym nie wiedziałam, że można go używać w kuchni...AMONIAK

Amoniak do tej pory znałam jedynie z farbowania włosów, a tu niespodzianka! 

Możemy go również spożywać!


Jeśli nieraz kupujemy ciastka , kokosanki itp. musimy spojrzeć prawdzie w oczy , że prawdopodobnie już nie raz zjadaliśmy go nie mając o tym pojęcia.  
Kupiłam, spróbowałam i teraz wiem, że to nie dla mnie z tego względu , że mnie zależy na utrzymaniu kształtu ciastka, a tego przy amoniaku nie mamy, co możecie zaobserwować przy ciastku w kształcie misia (ciastko okrągłe jest dla porównania pieczone z sodą) . Dodatkowo na powierzchni tworzy się mnóstwo "porów" które przy ozdabianiu też nie cieszą. Jeśli chcecie spróbować, nic nie stoi na przeszkodzie, poczytałam trochę na ten temat i chciałam się z Wami tym podzielić.
 

Kilka "perełek" na jego temat :


- Amoniak, czyli kwaśny węglan sprawia, że ciastka i ciasta mają porowato-bąbelkową strukturę, dzięki czemu są jednocześnie puszyste i chrupiące. 
 - Stanowi tradycyjny składnik domowych wypieków (podobno kiedyś wykorzystywano do jego uzyskania zmielone i podgrzane rogi i kopyta kóz i jeleni)
-  Amoniak zaczyna działać dopiero w temperaturze powyżej 60C, dlatego (podobno) doskonale nadaje się do pierników, gdzie ciasto musi leżakować przez czas a proszek do pieczenia straciłby już swoje właściwości.
-  Podczas pieczenia rozkłada się całkowicie, dlatego, jest niewyczuwalny w gotowych wyrobach
-  Po otwarciu opakowania z Amoniakiem trzeba go przesypać do szklanego słoika ponieważ ma tendencje do wyparowywania.
- Przed wymieszaniem z ciastem powinno się najpierw rozpuścić go w wodzie lub jajku. 


"Perełka" która nieco odstrasza to zapach....przy pieczeniu pierwszej partii ciasteczek kiedy otwarłam piekarnik nie wiedziałam jeszcze, że powinnam była w tej chwili nie oddychać...zapach taki jak przy farbowaniu włosów, ale gorący i zintensyfikowany. Dlatego przy otwieraniu piekarnika lepiej wstrzymać oddech.

Kolejna "perełka" przeciw... to to iż spulchnione ciasteczko niestety traci swoje kształty ponieważ rośnie bardziej wszerz niż w górę ulatniając się z każdej strony razem z parą wodną (co właśnie działa spulchniająco)  I tak jak chciałam zrobić ząbkowane brzegi ciasta, tak wyszło jakieś nie wiadomo okrągłe co więc do moich pierniczków raczej używać tego nie będę ;)

Ale zjedliśmy, w smaku złe nie było i ogólnie jestem zadowolona, że poznałam coś nowego

Uwielbiam nowości w mojej kuchni, a jeszcze wielu rzeczy nie wiem :)) 

wtorek, 11 marca 2014

Kruche ciastka

Ci co mają polubiony blog na facebooku wiedzą, że maślane ciasteczka nie wyszły mi za pierwszym razem i obiecałam sobie, że nie odpuszczę zanim nie znajdę dobrego przepisu...i ten się udał :)

Pamiętajcie...nigdy nie zastępujcie masła w tym przepisie margaryną... to są ciasteczka maślane i bez masła smak nie wyjdzie. 

Potrzebne nam będą :


250 gram mąki
125gram masła
125gram cukru pudru
1 jajko w temperaturze pokojowej
1yżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat, ewentualnie prawdziwa wanilia :)


Sposób przygotowania :


- posiekać masło
- wymieszać z mąką do uzyskania kruszonki
- wbijamy jajko
- dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i proszek do pieczenia
- wyrabiamy
- odkładamy na godzinę do lodówki
- wałkujemy, wycinamy ciasteczka
- i pieczemy w temperaturze 200C około 10-15 minut

Ciasteczka bardzo fajnie zachowują kształt, nadają się więc do wszelakich zdobień 

Smacznego :)

Zapraszam do polubienia mogego bloga na facebooku