Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 17 marca 2014

Staropolski piernik dojrzewający

Poniżej znajdziecie przepis na staropolski piernik dojrzewający

 

A ja ze swojej strony proponuję mały eksperyment

- Dojrzewający piernik staropolski przez 9 miesięcy -

Nie mam pojęcia co się z tego urodzi ;)

 

Podobno dawno, dawno temu kiedy urodziła się w rodzinie córka robiono ciasto piernikowe i pieczono je dopiero przy zamążpójściu tej panny.  

 

Więc 9 miesięcy to chyba nie powinien być problem dla naszego ciasta?

 

Ciasto piernikowe musi dojrzewać ok 3-6tygodnii więc zróbmy teraz podwójną porcje. Jedną na Wielkanoc, żeby poza tradycyjną paschą mieć coś co przypomni nam klimat zimowych Świąt. A drugą porcje zostawimy gdzieś w czeluściach kuchni na 9 miesięcy i kto wie, może akurat wyjdzie coś pysznego :)

 

To jak? Kto eksperymentuje wspólnie ze mną ?


Poniżej podaje proporcje na otrzymanie 1 piernika , dlatego jeśli chcecie robić ze mną eksperyment pomnóżcie je razy 2 lub 3 jeśli chcecie dodatkowo jeszcze upiec pierniczki z tego ciasta - a da się ;).

Potrzebne nam będą :




170 g miodu naturalnego
0,5 szklanki cukru (lub mniej)
80 g masła (niektórzy używają pół na pół masło i smalec)
333 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50ml mleka
szczypta soli
1 torebka przyprawy do piernika (jak ktoś lubi bardziej aromatyczny to więcej i odwrotnie)

Przygotowanie :

-  Masło, miód i cukier doprowadzić do wrzenia, wymieszać aż całkowicie rozpuści się cukier.
- Wystudzić.
- Rozpuścić w mleku sodę, wymieszać
- Wszystkie składniki wymieszać z wystudzoną masą i wyrobić ciasto.
- Przełożyć do garnka,emaliowanego, kamionkowego lub szklanego.
- Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, piwnicy)
- Upiec należy około 5 dni przed podaniem

Pieczenie: 

 

- Podzielić ciasto na 3 równe części.
- Każdą część rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć na blaszkę (keksówkę), wyrównać.
  Uwaga ! Jeśli mamy jedną blaszkę każdą z tych części należy wyłożyć i piec osobno. 
- Piec w 170C przez około 15 - 20 minut.  Wyjąć, wystudzić.
- Wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi czy ulubioną masą.
- Przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć
- Odstawić  na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
- Można polać ulubioną polewą, czekoladą lub lukrem czy posypać orzechami. 
- Dobrze jest zawinąć w ściereczkę lub papier do pieczenia żeby nie wysychał.

ps. z tego samego ciasta możemy robić ciasteczka 

Smacznego!

Zdjęcia wrzucę dopiero w okolicach świąt kiedy się upiecze :)

Zapraszam do polubienia bloga na facebooku :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz