Poniżej znajdziecie przepis na staropolski piernik dojrzewający
A ja ze swojej strony proponuję mały eksperyment
- Dojrzewający piernik staropolski przez 9 miesięcy -
Nie mam pojęcia co się z tego urodzi ;)
Podobno dawno, dawno temu kiedy urodziła się w rodzinie córka robiono ciasto piernikowe i pieczono je dopiero przy zamążpójściu tej panny.
Więc 9 miesięcy to chyba nie powinien być problem dla naszego ciasta?
Ciasto piernikowe musi dojrzewać ok 3-6tygodnii więc zróbmy teraz podwójną porcje. Jedną na Wielkanoc, żeby poza tradycyjną paschą mieć coś co przypomni nam klimat zimowych Świąt. A drugą porcje zostawimy gdzieś w czeluściach kuchni na 9 miesięcy i kto wie, może akurat wyjdzie coś pysznego :)
To jak? Kto eksperymentuje wspólnie ze mną ?
Poniżej podaje proporcje na otrzymanie 1 piernika , dlatego jeśli chcecie robić ze mną eksperyment pomnóżcie je razy 2 lub 3 jeśli chcecie dodatkowo jeszcze upiec pierniczki z tego ciasta - a da się ;).
Potrzebne nam będą :
170 g miodu naturalnego
0,5 szklanki cukru (lub mniej)
80 g masła (niektórzy używają pół na pół masło i smalec)
333 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50ml mleka
szczypta soli
1 torebka przyprawy do piernika (jak ktoś lubi bardziej aromatyczny to więcej i odwrotnie)
Przygotowanie :
- Masło, miód i cukier doprowadzić do wrzenia, wymieszać aż całkowicie rozpuści się cukier.
- Wystudzić.
- Rozpuścić w mleku sodę, wymieszać
- Wszystkie składniki wymieszać z wystudzoną masą i wyrobić ciasto.
- Przełożyć do garnka,emaliowanego, kamionkowego lub szklanego.
- Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, piwnicy)
- Przełożyć do garnka,emaliowanego, kamionkowego lub szklanego.
- Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, piwnicy)
- Upiec należy około 5 dni przed podaniem
Pieczenie:
- Podzielić ciasto na 3 równe części.
- Każdą część rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć na blaszkę (keksówkę), wyrównać.
Uwaga ! Jeśli mamy jedną blaszkę każdą z tych części należy wyłożyć i piec osobno.
Uwaga ! Jeśli mamy jedną blaszkę każdą z tych części należy wyłożyć i piec osobno.
- Piec w 170C przez około 15 - 20 minut. Wyjąć,
wystudzić.
- Wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi czy ulubioną masą.
- Przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć
- Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
- Można polać ulubioną polewą, czekoladą lub lukrem czy posypać orzechami.
- Wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi czy ulubioną masą.
- Przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć
- Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
- Można polać ulubioną polewą, czekoladą lub lukrem czy posypać orzechami.
- Dobrze jest zawinąć w ściereczkę lub papier do pieczenia żeby nie wysychał.
ps. z tego samego ciasta możemy robić ciasteczka
ps. z tego samego ciasta możemy robić ciasteczka
Smacznego!
Zdjęcia wrzucę dopiero w okolicach świąt kiedy się upiecze :)
Zapraszam do polubienia bloga na facebooku :)
Zdjęcia wrzucę dopiero w okolicach świąt kiedy się upiecze :)
Zapraszam do polubienia bloga na facebooku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz