Szukaj na tym blogu

piątek, 7 marca 2014

Masa cukrowa - fondant


taka do obkładania tortów i lepienia potworków ;)



Masa cukrowa inaczej zwala fondantem albo lukrem plastycznym (nie jest to masa marcepanowa) to bardzo przydatna sprawa. Obkładamy nią torty albo lepimy z niej figurki, najczęściej i jedno i drugie.
Możemy ją barwić barwnikami spożywczymi co daje nam niestworzone możliwości.


Przygotujmy :

 

- glukozę w proszku 100gram (UWAGA! Glukozę kupimy wyłącznie w aptece!)
- ok kilograma cukru pudru (przeważnie ok800gram albo mniej, ale lepiej mieć zapas)


- 4 łyżeczki żelatyny
- ok 50-70ml wody
- aromat w płynie (o zapachu jaki preferujemy)
- troszkę margaryny lub masła

Do dzieła:


-Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
-Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja.
(UWAGA! Nasza mieszanka nie może się zagotować! Jeśli tak się stanie , wylejcie i zacznijcie od nowa)
-Teraz musimy chwilkę poczekać aż nasza mieszanka przestygnie (nie całkowicie)
-Na stół wysypujemy trochę cukru (2-3 szklanki)
-Na cukier na stole wlewamy wystudzoną masę i mieszamy (na początku najlepiej łyżką) i powolutku dodajemy cukru ciągle mieszając.
-Podczas mieszania możemy dodać trochę aromatu.
-Kiedy już masa nabierze odpowiedniej konsystencji byśmy mogli zagniatać ją rękami – róbmy to aż stanie się w konsystencji podobna do plasteliny.



Wskazówki : 

 

- Gotową masę najlepiej wałkować na blacie delikatnie zwilżonym olejem
- Nie kładźmy na masę niektórych świeżych owoców (wiem na pewno o ananasach i kiwi)
- Masa cukrowa nie powinna mieć kontaktu ze śmietaną, dlatego nie kładziemy jej na masy śmietanowe.
- Do barwienia najlepsze są barwniki w proszku ponieważ nie rozrzedzają masy.
- Masę możemy przechowywać szczelnie zamkniętą (najlepiej zafoliowaną) w szafce, jednak po dłuższym czasie wysycha i nie daje takiego efektu jak na samym początku



Dobrej zabawy :)