taka do obkładania tortów i lepienia potworków
;)
Masa cukrowa inaczej zwala fondantem albo lukrem plastycznym (nie
jest to masa marcepanowa) to bardzo przydatna sprawa. Obkładamy nią
torty albo lepimy z niej figurki, najczęściej i jedno i drugie.
Możemy ją barwić barwnikami spożywczymi co daje nam
niestworzone możliwości.
Przygotujmy :
- glukozę w proszku 100gram (UWAGA! Glukozę kupimy wyłącznie w
aptece!)
- ok kilograma cukru pudru (przeważnie ok800gram albo mniej, ale
lepiej mieć zapas)
- 4 łyżeczki żelatyny
- ok 50-70ml wody
- aromat w płynie (o zapachu jaki preferujemy)
- troszkę margaryny lub masła
Do dzieła:
-Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
-Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle
mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja.
(UWAGA! Nasza mieszanka nie może się zagotować! Jeśli tak się
stanie , wylejcie i zacznijcie od nowa)
-Teraz musimy chwilkę poczekać aż nasza mieszanka przestygnie
(nie całkowicie)
-Na stół wysypujemy trochę cukru (2-3 szklanki)
 -Na cukier na stole wlewamy wystudzoną masę i mieszamy (na
początku najlepiej łyżką) i powolutku dodajemy cukru ciągle
mieszając.
-Podczas mieszania możemy dodać trochę aromatu.
-Kiedy już masa nabierze odpowiedniej konsystencji byśmy mogli
zagniatać ją rękami – róbmy to aż stanie się w konsystencji
podobna do plasteliny.
Wskazówki :
- Gotową masę najlepiej wałkować na blacie delikatnie zwilżonym
olejem
- Nie kładźmy na masę niektórych świeżych owoców (wiem na
pewno o ananasach i kiwi)
- Masa cukrowa nie powinna mieć kontaktu ze śmietaną, dlatego nie
kładziemy jej na masy śmietanowe.
- Do barwienia najlepsze są barwniki w proszku ponieważ nie
rozrzedzają masy.
- Masę możemy przechowywać szczelnie zamkniętą (najlepiej zafoliowaną) w szafce, jednak po dłuższym czasie wysycha i nie daje takiego efektu jak na samym początku
Dobrej zabawy :)

|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz