Szukaj na tym blogu

sobota, 1 marca 2014

Lukier jak kobieta - przepis i rad kilka

Kochani moi , niby nic takiego, ale...


... kiedy pierwszy raz chciałam udekorować pierniczki, to szukałam przepisu :)

Przepisów na lukier jest sporo, ale do ozdabiania ciastek, pierniczków najlepszy jest lukier królewski.




Składniki na lukier to :


1 białko
150g cukru pudru
1/4 łyżeczki soku z cytryny
barwniki (jeśli chcemy kolorowo)


Białko mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.

Jeśli chcemy kolorowo, to powstały lukier dzielimy na porcje i mieszamy z barwnikami...ot cała filozofia by się mogło wydawać.

Niestety prawda jest nieco inna...lukier jest jak kobieta, żeby wiedzieć jak z nią postępować trzeba praktyki...ale jednak zawsze łatwiej kiedy już coś o niej wiemy ;) 

 

Sama nadal ćwiczę i uczę się, ale podzielę się z Wami tym co wiem w teorii :


- składniki lukru dobrze mieszać na najniższych obrotach miksera aż stanie się gładka i nie będzie grudek

- do drobnych dekoracji lukier powinien być gęsty tak, by nie spływał z łyżki , jeśli będzie zbyt rzadki wystarczy dodać cukru pudru i znów wymieszać 

- do wypełnień większych powierzchni wystarczy do masy dodać mniej cukru, taki lukier będzie rozpływał się po powierzchni

- nie polecam dodawać wody, ponieważ wtedy lukier robi się brzydszy , bardziej przezroczysty (chyba, że chcemy osiągnąć taki efekt) 

- przed zapełnianiem powierzchni zróbmy lukrem kontur kształtu który chcemy wypełnić, a wypełnienie zanim lukier zastygnie wyrównajmy (patyczkiem, wykałaczką bądź sprzętem kuchennym do wyrównywania)


I chyba najważniejsza rada :


Jeśli nie chcecie mieć pierniczków we wzory z odciskami palców....odłóżcie je w bezpieczne miejsce , przed rodziną, kotem i sobą. Niezastygnięte pierniczki posiadają tą magiczną siłę która wprost krzyczy żeby je wypalcować ;) 



Dobrej zabawy :)