Niedawno opisywałam Wam jak zrobić masę cukrową z pianek "jojo" zwanych Marshmallows więc pomyślałam, że przydałby się również przepis na te pianki.
Nie wiem jeszcze, czy z domowych pianek da się również zrobić masę cukrową, ale niebawem się dowiem i dam Wam znać czy brak sztucznych konserwantów pozbawia nas tej możliwości ;)
Pianki chyba każdy pamięta z dzieciństwa jako coś fajnego. Więc na pewno fajnie jest móc samemu zrobić coś takiego dla siebie i swojej rodziny.
Główna zaleta robienia ich samemu w domu jest taka, że możemy zrobić je w takim smaku jaki nam wyobraźnia podpowie. Nie płacimy za opakowanie i markę, a tylko za składniki i wiemy co jest w środku.
Co dodatkowo możemy zrobić ?
- Obłożyć tą masą tort i zostawić do stężenia
- Zwijać je, łączyć kolory by powstały wzorki
- Wylać masę do stężenia w foremkach z różnymi kształtami
I pewnie wiele innych ciekawych rzeczy ;)
Potrzebne nam będzie :
- 1 duża łyżka żelatyny
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego
- 60ml zimnej wody
- 90ml wody
- smakowy dodatek (np syrop wiśniowy, cynamon, przyprawa do piernika :)) )
- mąka ziemniaczana
Jak robimy:
- Zimną wodę (60ml) wlewamy do miski i rozpuszczamy w niej żelatynę
- Wodę (90ml) zagotowujemy w garnku

- Blachę na którą chcemy wyłożyć pianki do stężenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem (ale dość grubo)
- Zagotowany cukier malutkim strumieniem wlewamy do miski z żelatyną i miksujemy ok 20minut
- Po tym czasie, kiedy mamy już puszystą masę możemy dodać "smak" - czyli to co nam się wymyśliło :)
- Gotową masę wylewamy do formy ,wyrównujemy i odstawiamy do stężenia na kilka godzin (najlepiej do lodówki)
- Jeśli masa dalej jest kleista , możemy obtoczyć w mące ziemniaczanej
Smacznego :)
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz