Szukaj na tym blogu

sobota, 15 marca 2014

Małe conieco o miodzie - naturalnie

Skoro jesteśmy JAKIPERNIK , to o miodzie też powinniśmy coś wspomnieć



Przede wszystkim:


- Miód powinien być przechowywany w temperaturze od 4°C do 20°C.

- Kupując warto zwrócić uwagę czy ma jednorodną konsystencje tzn. czy nie ma żadnych okruszków, sztucznych substancji, barwników, co mogło by świadczyć iż miód zafałszowany np. syropem skrobiowym, melasą czy w przypadku miodu prawdziwego miodem sztucznym.

- W miodzie nie mogą występować obce zapachy lub smaki
 (i tu przykład z życia - moja mama zimą, chcąc przyrządzić leczniczą mieszankę miodu z czosnkiem... włożyła łyżkę którą wcześniej zgniatała czosnek do słoika miodu co spowodowało,że ten miód był już wyłącznie do tego celu. Każde otwarcie słoika, zapachem przypominało o tym wydarzeniu ) 
 

Miody naturalne


W zależności od surowca, z których powstały dzielą się na:
 Miody nektarowe
 Miody spadziowe
 Miody nektarowo - spadziowe

Nektar – jest zagęszczonym sokiem wydzielonym przez specjalne organy roślin zwane
nektarnikami, które znajdują się w kwiatach.

Miody nektarowe są jaśniejsze (np.miód akacjowy czy wrzosowy)

Miody nektarowe dzieli się na:

Akacjowy
Gryczany
Kończynowy
Lipowy
Rzepakowy
Wrzosowy
Wielokwiatowy



Spadź natomiast powstaje kiedy mszyce i czerwie pobierają sok z liści lub szpilek roślin. Przetwarzają one z tego soku tylko białko a reszta wzbogacona o pewne enzymy i kwasy, zagęszczona jest przez nie wydalana jako ciemne kropelki (brzmi strasznie, ale w sumie to sama natura ;))

Miody spadziowe są bardzo ciemne.

Są jeszcze miody sztuczne, ale na chemii się nie znam ;)

Zapraszam do polubienia jakipiernik na facebooku