Szukaj na tym blogu

środa, 5 marca 2014

Lukier do dekoracji babeczek

Tak, tak, znowu lukier...ale ten jest inny od poprzedniego :)

Na pewno każdy z Was widział babeczkę która się uśmiecha np tak ...


Albo puszcza Wam "dziubka" o tak :

Albo zwyczajnie ma spiralkę na główce którą chyba każdy widział  :))



Podstawą tej masy są :

- Masło (w temperaturze pokojowej)
- Cukier puder 
- Odrobina mleka
- Ekstrakt waniliowy albo cukier waniliowy
- Ewentualnie barwniki


- Stosunek masła do cukru pudru wynosi ok 1 do 4 ... czyli jeśli wrzucimy 100gram masła to ok 400gram cukru :) 

 


- Mleko dosłownie w kilku łyżeczkach (przy proporcjach podanych powyżej ok 4łyżki mleka), tak tylko by nieco rozcieńczyć masę.

- Ekstrakt do smaku wg naszego uznania.


Jak taką masę przygotować?? 

 

W wielkim skrócie : wszystko zmiksować na gładką masę do odpowiadającej nam konsystencji.

Moja porada jest jedynie taka, by cukier dodawać partiami, wtedy nie rozpryskuje nam po całej kuchni :)

Teraz wystarczy już tylko włożyć do worka cukierniczego, szprycy czy zawiniętego w rulonik kawałka papieru do pieczenie i zdobić masą białą lub kolorową wedle uznania :))

Smacznego :))

Zapraszam do polubienia "jakipiernik" na facebooku