Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Jabłecznik taki, że ho ho

Do sezonu jabłkowego musimy jeszcze trochę poczekać, ale chyba wszędzie już w sklepach jabłka osiągają zjadliwą cenę, dlatego można już myśleć o jabłecznikach domowej roboty. 

 

Ja uwielbiam jabłka w każdej postaci. A Wy ? 

Poćwiczmy to ciacho, by w sezonie wychodziło już po mistrzowsku ;)

 

Potrzebne nam będzie :



- ok kilogram jabłek (najlepiej kwaskowate)
- 500gram mąki
- cynamon do smaku
- 4 żółtka
- 250gram masła (inny tłuszcz może być, ale co masło to masło)
- 2 gram cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka bułki tartek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak robimy : 


- obrane jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami
- przesmażamy je w garnku podsypując łyżką cukru, dodając odrobinę wody oraz cynamon jeśli lubicie
- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem
- dodajemy resztę (żółtka, śmietanę i cukier), zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozwałkujemy
- wykładamy blachę papierem do pieczenia
- wykładamy jedną część na blachę i posypujemy bułką tartą
- nakładamy masę jabłeczną
- drugą częścią ciasta przykrywamy jabłka
- nakłuwamy widelcem ciasto od góry
- pieczemy  w temp 180C ok 30min
- posypujemy cukrem pudrem

Dla smaku możemy podawać z bitą śmietaną lub jeszcze ciepłą z lodami ... mmmniam :)

Zapraszam do polubienia bloga na Facebooku

Zapraszam również do subskrypcji tego bloga (po prawej stronie u góry )

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz