
Przepis na babeczki marchewkowo-pomarańczowe.
Z przepisu można zrobić zarówno babeczki jak i ciasto ;)
Potrzebne nam będą :
- marchewka - 2 szklanki utartej marchwi
- mąka - 1,5 szklanki mąki (ja uwielbiam babeczki z krupczatki, ale jak nie macie to każda inna dobra)

- jajka - 3 duże
- cukier - 1 szklanka
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- szczypta soli
- cynamon - łyżeczka
- imbir - pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa - ćwierć łyżeczki
Na lukier :
- cukier puder - 1 szklanka
- skórka z pomarańczy - drobno starta - 1 duża łyżka
- sok z pomarańczy - 2-3 łyżki
Jak robimy :
- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami
- w drugiej misce mieszamy jajka, olej, cukier, cukier waniliowy i marchewkę
- mieszamy wszystko ze sobą

- piec w 180Cok 25minut - do "suchego patyczka"
- jak trochę wystygną umaczać w lukrze
- możemy posypać startą skórką z pomarańczy lub kandyzowanymi pomarańczami ;)
Lukier robimy mieszając wszystkie składniki ze sobą. Ilość
soku z pomarańczy w zależności ot tego jaki gęsty lukier chcemy.
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Zapraszam również do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz