Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 maja 2014

Kruche ciasto

Podobno dziś mamy World Baking Day , więc wszystkim życzę wszystkiego, wszystkiego najsmaczniejszego!!!. 

Niestety nigdzie potwierdzenia tego święta na Polskich stronach nie znalazłam, ale tak czy inaczej każda okazja by coś upichcić jest dobra ;). 

Robi się coraz cieplej, powoli na naszych stołach zaczną przybywać różnego rodzaju owocki, więc warto znać przepis na kruche ciasto na które nałożymy sobie nasze ulubione. Teraz już np. w sprzedaży rabarbar. 

 

Uwaga !!! 

Z tego ciasta zrobicie ciasteczka oraz możecie wyłożyć nim foremki na muffinki i zrobić mini-tarty owocowe :) 


Potrzebne nam będą :



- mąka 180 gram  (jaką chcemy)
- masło 100 gram  ( schłodzone i z jak największą zawartością tłuszczu)
- cukier  2-3 łyżki( w zależności od preferencji smakowych ) 
- jajko 1
- przyprawy jeśli jakieś chcemy - wanilię, cynamon , imbir etc.


Jak robimy :


- Mąkę przesiewamy z cukrem i przyprawami
- Siekamy z masłem
- Dodajemy jajko i zagniatamy
- Odkładamy do lodówki na min. pól godziny
- Wałkujemy i wykładamy ciastem formę
- Obciążamy ciasto grochem/fasolką 
- Pieczemy w 200C ok 15 minut
- Potem możemy ściągnąć fasolki i wylać na ciasto co nam przyjdzie do głowy i piec dalej ;)

Zapraszam Was do polubienia mojego bloga na Facebooka

Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)

Smacznego !