Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 26 maja 2014

Scones - szkockie bułeczki

Jedni nazywają ciasteczkami inni bułeczkami... co by to nie było , ma to ogromną zaletę, że możemy przygotować i na słodko i na słono. Dla mnie są to bułeczki i tak je będę zwać.

 

Dobre na śniadanie a w wersji słonej być może nawet na obiad - kwestia wyobraźni ;)


Potrzebne nam będą: 



- mąka pszenna - 200 gram
- płatki owsiane - 150 gram
- jajko - 1 szt. 
- cukier - 50 gram
- roztopione masło 120 gram
- mleko - 80 ml
- pół łyżeczki soli
- proszek do pieczenia 4 łyżeczki 
- jeśli chcemy to dodatki ok 100gram (suszone owoce)

Uwaga !
Do wersji słonej nie dodajemy cukru ani płatków owsianych. Możemy dodać np. starty żółty ser i wszelkie ulubione przyprawy i zioła.
 

Jak robimy : 


- Suche składniki mieszamy
- Dodajemy mokre i mieszamy , najlepiej mikserem do dokładnego połączenia się składników
- Dorzucamy nasze dodatki i mieszamy
- Formujemy z ciasta koła lub wykładamy łyżką po placuszku na wysmarowaną tłuszczem blachę
- Pieczemy w 210C ok 15 minut  aż urośnie i lekko się zarumieni



Zapraszam na mojego bloga na Facebooku

Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry

Smacznego !