Szukaj na tym blogu

wtorek, 22 lipca 2014

Jagodowe babeczki

Jagody! Jagody!! Jagody!!!
Żeby nie przedłużać powiem tylko tyle...przepis na babeczki jagodowe ;)


Potrzebne nam będą : 

 

 - Jagody - pół szklanki 
- Czekolada biała i mleczna po 50 gram (nie obowiązkowo)

Składniki suche : 

 

- szklanka mąki ( moim zdaniem najlepsza krupczatka )
- 1/3 szklanki cukru ( dobrze eksperymentować - ja lubię np z brązowym )
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (wg uznania do smaku )
- miąższ z wanilii (nie obowiązkowo, ale warto)

Składniki mokre:

 

- 40g oleju lub roztopione masło (nie margaryna!) około 1/5 szklanki
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- zamiast cukru waniliowego możemy dać olejek (aromat do ciast, również do smaku)
- pół szklanki śmietany (różnych do wyboru, warto dodać )


Jak robimy:

 

-w jednej misce wymieszać suche składniki
-w osobnej mokre
- do suchych wsypać mokre i wymieszać łyżką niezbyt dokładnie
- dodać nasze jagódki i ewentualnie pokawałkowaną czekoladę
- powstałe w ten sposób ciasto nakładać do 2/3 formy
- piec w 180*C około 20-25 minut w ustawieniu góra-dół wkładając pierniczki na środek piekarnika
- pod koniec pieczenia dobrze wbić patyczek żeby sprawdzić czy suchy



Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego - po prawej u góry :)


Smacznego!