Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Jabłecznik taki, że ho ho

Do sezonu jabłkowego musimy jeszcze trochę poczekać, ale chyba wszędzie już w sklepach jabłka osiągają zjadliwą cenę, dlatego można już myśleć o jabłecznikach domowej roboty. 

 

Ja uwielbiam jabłka w każdej postaci. A Wy ? 

Poćwiczmy to ciacho, by w sezonie wychodziło już po mistrzowsku ;)

 

Potrzebne nam będzie :


piątek, 4 kwietnia 2014

Naleśniki - zwyczajnie i niezwyczajnie

Był już Prima Aprilis. 

Były Walentynki. 




Ale tak naprawdę co nam stoi na przeszkodzie by zrobić sobie jakiś żarcik na co dzień, albo żeby pokazać sobie jak bardzo się Kochamy. 

Ja w Prima Aprilis zrobiłam takie naleśniki, wyglądały jak przypalone, postawiłam je chłopakowi przed nosem i powiedziałam, że to jego dzisiejszy obiad ;). 

Moje "dekoracje" były robione na szybko, ciasto lałam łyżeczką, ale jeśli macie czas i ochotę

Dziś przepis na naleśniki, który chyba każdy zna. Z drugiej strony chyba ile gospodyń i gospodarzy domowych tyle szkół robienia naleśników. 

 Zachęcam Was też do kupienia patelni do naleśników , dopóki takiej nie miałam smażenie ich było dla mnie udręką, teraz to czysta przyjemność. Czasem znajdziesz taką nawet za 20zł a korzyść z tego nieprzeliczalna. 


Potrzebne nam będzie :


czwartek, 3 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Tak jak obiecywałam , w najbliższym czasie będą pojawiać się tu słodkości pasujące do Świąt Wielkiej Nocy. Ostatnio był przepis na mazurek krówkowy (kajmakowy) dziś coś dla tych, co wolą nieco mniej słodko , ale tylko nieco ;)

Babki z reguły kojarzą się z suchym ciastem - nie tym razem, ten przepis pomoże nam uzyskać fajną mokrą babeczkę .

 

 

Na ciasto potrzebne nam będą : 


poniedziałek, 31 marca 2014

Mazurek krówkowy (kajmakowy) z orzechami

Kochani, nie ma co ukrywać, Wielkanoc tuż, tuż ...trzeba więc powoli zacząć myśleć o przepisach na to święto. 

Jakiś czas temu był przepis z propozycją na Staropolski piernik dojrzewający , jednak jeśli zauważyliście go dopiero teraz, to niestety na Wielkanoc się już z nim nie wyrobicie, ponieważ musi on dojrzewać przynajmniej 3 tygodnie i być on upieczony kilka dni przed podaniem.

 

Ale nie przejmujcie się, zawsze możecie zrobić ze mną eksperymentalny piernik, które będzie dojrzewać do Bożego Narodzenia - szczegóły w przepisie z piernikiem. 

Drugim pocieszeniem myślę będzie to, że w najbliższym czasie podzielę się z Wami przepisami na inne smakowite Wielkanocne ciasta :)

Oto pierwsze z nich - Mazurek krówkowy z dodatkami orzechowymi


 

Do spodu potrzebne nam będzie :