Szukaj na tym blogu

środa, 4 czerwca 2014

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Teraz jest chyba najodpowiedniejszy moment na takie właśnie wytwory. W naszych kuchniach już zagościły m.in truskawki i rabarbar i pierwszy szał już minął.  

Jeśli już nie znikają one zaraz po wejściu do domu to możemy pomyśleć w przód o czasach gdzie już nie będzie tych pyszności i będą jedynie wspomnieniem. 

Jeśli dziś ruszymy się na dodatkową zabawę do kuchni to za kilka miesięcy w jesienne lub zimowe wieczory będziemy mogli nie tylko wspominać smak i zapach tych smakołyków :)


Potrzebne nam będą :



- cukier żelujący - 500gram
- rabarbar - 750 gram
- truskawki - 750 gram
- sok z całej wyciśniętej cytryny

Jak robimy : 


- Umyty rabarbar kroimy na małe kawałeczki po ok 2centymetry i gotujemy pod przykryciem w 50ml wody około 5 minut
- Truskawki obieramy z szypułek , połowę miksujemy blenderem a drugą połowę kroimy w kostki i wrzucić do rabarbaru
- Dodajemy cukier i sok z cytryny i zostawiamy na ok 3godziny
- Po tym czasie naszą miksturę gotujemy i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut cały czas mieszając
- Bierzemy troszkę na łyżeczkę i kładziemy na zimny talerz - jeśli tężeje jest ok , jeśli nie, gotujemy jeszcze troszkę
- Jeśli wytworzy się piana ściągamy ją łyżeczką
- Gotową konfiturę przekładamy do słoiczka który mocno zakręcamy. 




Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku

Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz