Szukaj na tym blogu

czwartek, 5 czerwca 2014

Kluski na parze na słodko

Mnie kojarzą się z dzieciństwem i nagrodą. Dziś dopiero rozumiem, że dni w których mama je robiła, były dniami gdzie nie chciało jej się gotować nic pracochłonnego bo robiła kluski ze sklepu. :P

Ja natomiast chciałam się z Wami podzielić może i nieco bardziej pracochłonną wersją, ale o niebo lepszą - bo cierpliwość popłaca ;) 

 

Potrzebne nam będą :


- drożdże w proszku - 15gram
- mąka pszenna 500gram
- jajko - 1szt.
- mleko - 250ml + ilość potrzebna do gotowania
- masło - 125gram
- cukier 120gram
- aromat waniliowy - do smaku
- skórka z 1 cytryny
- sól
- szeroki garnek ze szczelną pokrywką

Jak robimy :


- drożdże mieszamy z 4łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut (aż powstanie piana)
- po powstaniu piany dolewamy resztę mleka, 50gram masła, sól, jajko, skórkę cytrynową, 60gram cukru i mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto
- odkładamy  w ciepłe miejsce pod wilgotną ściereczkę na niecałą godzinę (45-50min.)
- po tym czasie wyciągamy ciasto, na stole posypanym mąką formujemy podłużny pasek, tniemy na kawałki i robimy z nich kulki które przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 15minut
-  w garnku wlewamy mleka na 2cm , dodajemy resztę masła, cukru i wanilię
-  wkładamy kluski do garnka , przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy na średnim ogniu ok 20-30min aż do usłyszenia skwierczenia (niestety z racji wygotowania mleka)
- nie uchylamy wieczka w trakcie gotowania gdyż kluski wtedy opadają
- spód będzie lekko przypieczony, ale o to chodzi - góra za to mięciutka

Wyciągamy po jednym na talerze i polewamy czymś słodkim póki ciepłe ;)


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku

Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz