Szukaj na tym blogu

wtorek, 29 lipca 2014

Rogaliki z ...

Konfitury i przetwory porobione , więc możemy zrobić z nich rogaliki... np. wg tego przepisu :)



Potrzebne nam będą :



- konfitura  pół szklanki np taka
- mąka pszenna 200 gram
- serek homogenizowany 100gram
- masło 100gran (zimne)
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
- cukier waniliowy
- cukier 2 łyżki


Jak robimy :


- Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia
- Siekamy z masłem by powstała kruszonka
- Dodajemy serek i zagniatamy
- Formujemy kulę, przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce min. pół godziny
- Ciasto wałkujemy i wycinamy trójkąty
- Na trójkątach wykładamy przy podstawie łyżeczkę nadzienia i zwijamy w ruloniki
- Rogaliki wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180C ok 15-20minut
- Dla dekoracji posypujemy cukrem pudrem lub lukrem


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

poniedziałek, 28 lipca 2014

Czekoladki Michałki domowej roboty

Przepis może troszkę jesienny, ale był w moim zeszyciku, więc pomyślałam, że się z Wami podzielę, bo nie znam nikogo kto by nie lubił Michałków :) 


Potrzebne nam będą : 

- skondensowane mleko słodzone 3/4 puszki
- mleko w proszku - 1 szklanka
- biała czekolada - 200 gram
- gorzka czekolada - 200 gram
- kakao 1/3 szklanki
- orzeszki ziemne 1 szklanka
- wanilia - ziarenka z 1 sztuki
- sól pół łyżeczki

Jak robimy : 


- Mleko skondensowane podgrzewamy z 50gramami białej czekolady do rozpuszczenia i połączenia
- Dodajemy wanilię, mleko w proszku i sól - mieszamy
- Siekamy orzeski i dokładamy do masy , mieszamy wszystko i dzielimy na dwie równe części, zostawiamy do ostygnięcia
-  100 gram białej i gorzkiej czekolady rozpuszczamy w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej
- Do rozpuszczonej czekolady po zdjęciu z ognia dokładamy pozostałe 50 gram i mieszamy do rozpuszczenia
- Foremki w których mamy zamiar zrobić nasze czekoladki smarujemy naszą rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka minut (trochę czekolady zostawiamy do wysmarowania spodów ) 
- Na schłodzone brzegi czekoladowe wykładamy nasze nadzienie ze skondensowanego mleka i lekko dociskamy zwilżonymi palcami
- Górę smarujemy znów naszą rozpuszczoną czekoladą dla zamknięcia naszej czekoladki
- Chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

niedziela, 27 lipca 2014

Muffinki z malinami

Przepis dla amatorów malinek i babeczek.  

Potrzebne nam będą : 

- Malinki  250 gram
- Mąka pszenna 200 gram (polecam krupczatkę)
- Cukier  150 gram
- Masło 200 gram
- Jajka 3 szt.
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki

Jak robimy :

- Wymieszać składniki mokre ze sobą
- Wymieszać składniki suche i połączyć z mokrymi, wymieszać
- Dodać do każdej po 2,3 malinki i wyłożyć do 2/3 wysokości foremek
- Piec w 180C ok 20 minut


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

piątek, 25 lipca 2014

wtorek, 22 lipca 2014

Jagodowe babeczki

Jagody! Jagody!! Jagody!!!
Żeby nie przedłużać powiem tylko tyle...przepis na babeczki jagodowe ;)


Potrzebne nam będą :