Szukaj na tym blogu

czwartek, 3 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Tak jak obiecywałam , w najbliższym czasie będą pojawiać się tu słodkości pasujące do Świąt Wielkiej Nocy. Ostatnio był przepis na mazurek krówkowy (kajmakowy) dziś coś dla tych, co wolą nieco mniej słodko , ale tylko nieco ;)

Babki z reguły kojarzą się z suchym ciastem - nie tym razem, ten przepis pomoże nam uzyskać fajną mokrą babeczkę .

 

 

Na ciasto potrzebne nam będą : 


środa, 2 kwietnia 2014

Muszę się Wam pochwalić

Muszę pochwalić się Wam jakie piękne zdjęcia dostałam :))





poniedziałek, 31 marca 2014

Mazurek krówkowy (kajmakowy) z orzechami

Kochani, nie ma co ukrywać, Wielkanoc tuż, tuż ...trzeba więc powoli zacząć myśleć o przepisach na to święto. 

Jakiś czas temu był przepis z propozycją na Staropolski piernik dojrzewający , jednak jeśli zauważyliście go dopiero teraz, to niestety na Wielkanoc się już z nim nie wyrobicie, ponieważ musi on dojrzewać przynajmniej 3 tygodnie i być on upieczony kilka dni przed podaniem.

 

Ale nie przejmujcie się, zawsze możecie zrobić ze mną eksperymentalny piernik, które będzie dojrzewać do Bożego Narodzenia - szczegóły w przepisie z piernikiem. 

Drugim pocieszeniem myślę będzie to, że w najbliższym czasie podzielę się z Wami przepisami na inne smakowite Wielkanocne ciasta :)

Oto pierwsze z nich - Mazurek krówkowy z dodatkami orzechowymi


 

Do spodu potrzebne nam będzie :


niedziela, 30 marca 2014

Przepis na pianki "jojo" Marshmallows

Niedawno opisywałam Wam jak zrobić masę cukrową z pianek "jojo" zwanych Marshmallows więc pomyślałam, że przydałby się również przepis na te pianki. 

 

Nie wiem jeszcze, czy z domowych pianek da się również zrobić masę cukrową, ale niebawem się dowiem i dam Wam znać czy brak sztucznych konserwantów pozbawia nas tej możliwości ;) 

 

Pianki chyba każdy pamięta z dzieciństwa jako coś fajnego. Więc na pewno fajnie jest móc samemu zrobić coś takiego dla siebie i swojej rodziny.

 

Główna zaleta robienia ich samemu w domu jest taka, że możemy zrobić je w takim smaku jaki nam wyobraźnia podpowie. Nie płacimy za opakowanie i markę, a tylko za składniki i wiemy co jest w środku.  


Co dodatkowo możemy zrobić ?
- Obłożyć tą masą tort i zostawić do stężenia
- Zwijać je, łączyć kolory by powstały wzorki
- Wylać masę do stężenia w foremkach z różnymi kształtami
I pewnie wiele innych ciekawych rzeczy  ;)



Potrzebne nam będzie :


piątek, 28 marca 2014

Masa cukrowa z pianek "jojo" - "Marshmallows"

Wstyd się przyznać, ale jeszcze tej masy nie próbowałam. 

 

Pianki są dość kosztowne i kiedy robię coś tylko dla siebie, to po prostu mi szkoda wydawać dodatkowej gotówki. Jednak coraz bardziej zastanawia mnie jaka to różnica między zwykłą masą cukrową a tą. 

 

Tym bardziej, że w składzie na pianki "jojo" jest żelatyna - tak jak w przepisie na masę cukrową - ale nie ma tam glukozy, która do zrobienia masy jest niezbędna. 

 

Czyżby moda ? Chwyt marketingowy? Nie wiem i dlatego niedługo się dowiem i dam znać ;)

 

Przepis mam już w zeszycie od lat (dosłownie) i chyba się wreszcie doczeka dzięki Wam, bo chciałabym dzielić się z Wami tylko najlepszą jakością.

 

 

Na pewno podzielę się z Wami moją opinią, a tymczasem podzielę się z Wami przepisem na tą masę :)


Co nam jest potrzebne :