Szukaj na tym blogu

piątek, 1 sierpnia 2014

Domowy budyń czekoladowy

Wszystko mamy na wyciągnięcie ręki z proszku... budyń też. Ale jeśli nie chcemy podawać dziecku lub sobie samej chemii to warto pokusić się o domowy budyń :)

Potrzebne nam będą : 


- mleko 500ml (może być śmietanka 12% albo mleko kokosowe, migdałowe czy sojowe)
- gorzkie kakao - 2łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- cukier lub cukier waniliowy 1-2 łyżki do smaku
- dodatkowo można - miąższ z wanilii , żółtko lub czekoladę


Jak robimy : 


-  do szklanki mleka dodajemy cukier, mąkę i ewentualne dodatki i rozcieramy
- resztę mleka gotujemy
- do gotującego się mleka dodajemy to co w szklance i zagotowujemy mieszając na małym (!) ogniu aż do odpowiedniej konsystencji
- po ugotowaniu możemy jeszcze dodać np. kawałki czekolady lub owoców 


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !