Szukaj na tym blogu

piątek, 8 sierpnia 2014

Cukier waniliowy - jak zrobić

Kiedy coś pieczemy bardzo często w przepisach jest podany cukier waniliowy, my natomiast bardzo często z przyzwyczajenia kupujemy cukier waniLINowy czyli po prostu sztuczny,nie mający nic wspólnego z cukrem waniLIowym. 

Prawda jest taka, że możemy taki prawdziwy cukier zrobić samemu w domu przy mniejszych kosztach za kilogram takiego cukru niż kupując sztuczny w małych torebeczkach.

Potrzebne nam będą:

- laska wanilii - 1 sztuka
- cukier - 2 szklanki

Jak robimy : 

- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ (ziarenka ze środka)
- Mieszamy miąższ z cukrem i dodajemy przekrojone laski wanilii
- Zamykamy szczelnie

Jeśli w między czasie korzystamy z samego miąższu waniliowego, to zamiast wyrzucać niezużyte laski - wkładamy je do pojemnika z cukrem dla aromatu


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooka
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry

Smacznego!