Szukaj na tym blogu

piątek, 29 sierpnia 2014

Babeczki z jeżynami w budyniu

Pierwszy przepis od urlopu - wybaczcie , ale jak się trochę poleniuchuje to potem trzeba wiele rzeczy nadrabiać i tak czas dużo szybciej leci. Ale powiem Wam jedno - tęskniłam za pieczeniem. 

Wiele owoców już nie rośnie, ale jeżyny teraz w pełni , zatem dziś przepis na babeczki z nimi :)

 



Potrzebne nam będą :


Na ciasto :
- mąka pszenna 350 gram
- masło 150 gram
- cukier 150gram
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- żółtka 6 sztuk
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 1/4 łyżeczki soli

Na budyń:
- mleko 220ml
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- żółtka 3 sztuki
- cukier 75gram
- masło 1 łyżka
- szczypta soli

Jak robimy : 

 

Najpierw budyń  :
- połowę mleka gotujemy z cukrem
- drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąką i dolewamy do gotującego się mleka 
- gotujemy cały czas mieszając przez około minutę i zdejmujemy z ognia
- dodajemy masło i sól i wkładamy do lodówki na minimum 2h

Ciasto: 
- masło ucieramy z cukrem
- dodajemy żółtka, mąkę i resztę składników - mieszkamy

Pieczenie : 
- formy smarujemy masłem i wykładamy spody i boki ciastem
- do środka wkładamy łyżkę kremu i jeżynę lub dwie
- przykrywamy górę resztą ciasta i sklejamy brzegi
- pieczemy w 180C ok 25 minut


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 

Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !