Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 8 września 2014

Jagodowe "rożki"

Jagody, jagódki... zdrowe i smaczne ... czego chcieć więcej ? :)



Potrzebne nam będą :


- mąka 250 gram
- masło 120gram
- jajka 2 sztuki
- drożdże 20 gram
- mleko - ćwierć szklanki
- śmietana - 1 łyżka
- cukier waniliowy
- cukier do posypania rożków
- jagody - najlepiej lekko oprószone mąką

 Jak robimy : 


- drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i cukru (odstawiamy na 10minut)
- resztę mąki siekamy z margaryną i dodajemy 2 żółtka i 2 całe jajka i resztę składników
- mieszamy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy ciasto
- wałkujemy cienko i kroimy na małe kwadraty na których układamy po kilka jagód
- zlepiamy w kształcie rożka , układamy na blaszce i smarujemy każdego białkiem i posypujemy cukrem
- pieczemy w 200C na złoty kolor


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !