Tłusty czwartek kojarzy nam się nierozerwalnie z pączkami, jednakże mało kto się zastanawia skąd się wzięło to święto. Ja również żyłam w głębokiej niewiedzy, jednak zgłębiłam nieco temat i chciałabym się z Wami nim podzielić.
Po przestudiowaniu kilku faktów dochodzę do wniosku, że w tłusty czwartek jeśli już się mamy czymś objadać, to właśnie PIERNICZKAMI!
Fakt pierwszy - skąd się wziął tłusty czwartek ...
Tłusty czwartek ma swoje początki w starożytności. Rzymianie obchodzili tzw. tłusty dzień kiedy to świętowali nadejście wiosny. Świętowanie polegało przede wszystkim na wcinaniu tłustych mięs i piciu wina, które to zagryzali "pączkami" z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną.
Myślę, że mało kto teraz skusiłby się na takiego pączka ze słoniną , boczkiem czy innym mięsem jak to bywało i u nas z tą różnicą, że zamiast wina strumieniami lała się wódka.
Dopiero około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia słodkich pączków
Fakt drugi - pączki...
Pączek to pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli , smażonej na głębokim tłuszczu, nadziewanej nadzieniem.
Fakt trzeci - krótko o piernikach...
Piernik to jedno z najstarszych ciast. Wywodzi się z tzw. miodowników wielkich czyli wielkich bochnów
chleba robionych na miodzie. W Polsce pierniki podawano jako deser po obiedzie, czy zakąskę do wina lub wódki. Początkowo ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem W dodawanych do nich przyprawach występują liczne związki istotne w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, w tym także i chorób przewodu pokarmowego, serca, niedokrwistości i innych. Natomiast glukoza i fruktoza to doskonałe środki odmładzające i wzmacniające i organizm.
chleba robionych na miodzie. W Polsce pierniki podawano jako deser po obiedzie, czy zakąskę do wina lub wódki. Początkowo ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem W dodawanych do nich przyprawach występują liczne związki istotne w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, w tym także i chorób przewodu pokarmowego, serca, niedokrwistości i innych. Natomiast glukoza i fruktoza to doskonałe środki odmładzające i wzmacniające i organizm.
Przyprawy używane w dzisiejszych przepisach do wyrobu pierniczków to:
cynamon, imbir i goździki. W wielu starszych przepisach dochodzą tutaj
jeszcze kwiat muszkatołowy, kardamon, koper włoski,
anyżek, pomarańcza gorzka, skórka z pomarańczy, lej cedrowy i
pieprz. Czyli samo zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz