Szukaj na tym blogu

czwartek, 27 lutego 2014

W tłusty czwartek powinniśmy jeść pierniki ...


Tłusty czwartek kojarzy nam się nierozerwalnie z pączkami, jednakże mało kto się zastanawia skąd się wzięło to święto. Ja również żyłam w głębokiej niewiedzy, jednak zgłębiłam nieco temat i chciałabym się z Wami nim podzielić.
 

Po przestudiowaniu kilku faktów dochodzę do wniosku, że w tłusty czwartek jeśli już się mamy czymś objadać, to właśnie PIERNICZKAMI!  



Fakt pierwszy - skąd się wziął tłusty czwartek ...


Tłusty czwartek ma swoje początki w starożytności. Rzymianie obchodzili tzw. tłusty dzień kiedy to świętowali nadejście wiosny. Świętowanie polegało przede wszystkim na wcinaniu tłustych mięs i piciu wina, które to zagryzali "pączkami" z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną.

Myślę, że mało kto teraz skusiłby się na takiego pączka ze słoniną , boczkiem czy innym mięsem jak to bywało i u nas z tą różnicą, że zamiast wina strumieniami lała się wódka.

Dopiero około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj  jedzenia słodkich pączków

Fakt drugi - pączki...

Pączek to pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli , smażonej na głębokim tłuszczu, nadziewanej nadzieniem.

Fakt trzeci - krótko o piernikach...

Piernik to jedno z najstarszych ciast. Wywodzi się z tzw. miodowników wielkich czyli wielkich bochnów
chleba robionych na miodzie. W Polsce pierniki podawano jako deser po obiedzie, czy zakąskę do wina lub wódki. Początkowo ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem W dodawanych do nich przyprawach występują liczne związki istotne w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, w tym także i chorób przewodu pokarmowego, serca, niedokrwistości i innych. Natomiast glukoza i fruktoza to doskonałe środki odmładzające i wzmacniające i organizm.

Przyprawy używane w dzisiejszych przepisach do wyrobu pierniczków to: cynamon, imbir i goździki. W wielu starszych przepisach dochodzą tutaj jeszcze kwiat muszkatołowy, kardamon, koper włoski, anyżek, pomarańcza gorzka, skórka z pomarańczy, lej cedrowy i pieprz.  Czyli samo zdrowie :)

Podsumowując...

Tłusty czwartek dawniej , to "pączki" z ciasta chlebowego jako zakąska do alkoholu

 

Piernik : "miodowniki wielkie" czyli wielkie bochny chleba

pasują jako zakąska do alkoholu

mają walory zdrowotne

Pączek : ciastko drożdżowe 

do alkoholu raczej nie pasuje

brak walorów zdrowotnych, wręcz przeciwnie

3-0 dla Piernika ! 

Czy ja mogłabym być stronnicza w tej argumentacji ? Nieee...

 

Ciekawostka...

za rok, czyli w 2015 roku tłusty czwartek wypada w moje urodziny ;) 

 

Smacznego wszystkim! 

Zapraszam na mojego facebooka :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz