Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 lipca 2014

Lody malinowe

Najprostszy na świecie przepis który ma ogromnie, ogromnie wiele zalet... jakie?
- łatwe
- w sezonie malinowym tanie
- pyszne
- mamy pewność, że nie dodajemy chemii
- możemy dodać nie tylko maliny ( możemy zaszaleć ;) )



Potrzebne nam będą : 


sobota, 12 lipca 2014

Jagodzianki

Jagody , jagódki , sezon w pełni, możemy jeść , przetwarzać i piec.
Dla tych, którzy tak jak ja większość wakacji spędzają w pracy - propozycja na coś pysznego na przerwie ;) .

Naturalna jagodzianka 


Potrzebne nam będą :



- marmolada jagodowa lub jagody ok. 200gram wymieszane do smaku z cukrem
- mąka pszenna - 250gram
- mleko - 125ml
- cukier - 50gram
- masło - 25gram
- jajko 1szt.
- drożdże w proszku 3gramy
- sól - szczypta

Jak robimy : 


- Delikatnie podgrzewamy mleko
- Rozpuszczamy masło, studzimy i łączymy z roztrzepanym jajkiem, cukrem i mlekiem
- Mąkę przesiewamy z drożdżami , zalewamy mokrą mieszanką i wyrabiamy
- Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę / półtorej
- Po tym, czasie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy w kształt prostokąta
- Wykładamy jagody na ciasto (na jednej z dłuższych stron zostawiamy ok 1cm bez nadzienia)
- Zwijamy w roladę i zlepiamy
- Kroimy w poprzek paski ok 2-3cm i układamy na blasze z papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy) 
 - Odstawiamy do wyrośnięcia ok pół godziny
- Pieczemy w temp. 200C ok 20minut
- Upieczone warto polukrować ;)



Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 


Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

piątek, 11 lipca 2014

Powidła śliwkowe

Kto lubi śliwki , ręka w górę.

Ja bardzo lubię i dlatego dzisiaj zrobimy  z nich powidła. ;)



Potrzebne nam będą : 


- Śliwki węgierki - 1 kg już bez pestek
- Cukier - 200 gram

Jak robimy : 


- Śliwki gotujemy w niewielkiej ilości wody aż puszczą sok i zmiękną
- Zasypujemy cukrem i mieszamy
- Odparowujemy tak długo aż masa będzie odpowiednio gęsta
- Odkładamy na lekkie przestygnięcie po czym jeszcze gorące przekładamy do słoików
- Słoiki mocno zakręcam , uszczelniamy  i odkładamy do góry dnem przykryte kocem na kilkanaście godzin

Zapraszam do polubienia mojego bloga na  Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

czwartek, 10 lipca 2014

Masło pistacjowe

Lato w pełni i do myślenia o orzechach jeszcze daleko...ale ja pistacje uwielbiam o każdej porze roku i przy okazji zakupów przypomniał mi się taki ot prosty przepis na pyszne (kaloryczne, że hoho :P ) masełko :)


Potrzebne nam będą : 


- Pistacje łuskane 250gram lub więcej
- Masło - 50 gram (ewentualnie)
- Biała czekolada - 1 cała (ewentualnie)

Jak robimy : 


- Blendujemy pistacje na najwyższych obrotach przez kilka sekund , potem kilka lub kilkanaście minut aż do wydzielenia się oleju z orzechów i otrzymywania kremowej konsystencji
- Jako dodatek możemy dodać trochę masełka lub/i roztopionej czekolady

Przechowujemy w słoiczku 

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

wtorek, 8 lipca 2014

Lody rabarbarowe


Wiem, że już późno i rabarbar już się kończy, ale myślę, że właśnie dlatego warto wykorzystać jeszcze ten przepis... choć trochę przedłużymy sobie ten smak :)

Potrzebne nam będzie :