Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 września 2014

Tarta ze śliwkami

Ta tarta jest ze śliwkami, ale jeśli macie ochotę wrzucić na nią coś innego - proszę bardzo :)




Potrzebne nam będą : 

Ciasto :
- mąka 1,5 szklanki
- zimne masło 150gram
- zimny jogurt 3 łyżki
- sól - pół łyżeczki

Nadzienie :
- śliwki - pół kilograma
- cukier 2 łyżki

Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia tarty
- łyżka cukru

Jak robimy : 

- Zagniatamy składniki na ciasto rozcierając grudki , formujemy kulę i chłodzimy owinięte folią minimum 2godziny 
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok 5mm i wykładamy na papierze do pieczenia
- Śliwki kroimy na ćwiartki ,posypujemy cukrem, mieszamy delikatnie i wykładamy od środka na cieście zostawiając brzegi ciasta wolne
- Brzegi ciasta zawijamy na śliwki
- Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy cukrem
- Pieczemy w 200C ok 45minut
- Do dekoracji posypujemy cukrem pudrem

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

Jak oddzielić żółtko od białka :)

Może wyda się Wam to dziwne, ale dopiero co poznałam pewną metodę oddzielania żółtek od białek :). Jeśli już ją znacie nie obrażajcie się , że zawracam Wam głowę, ale pomyślałam, że może kogoś tak jak mnie ominęła taka wiedza i być może z niej skorzysta - a zatem :

- delikatnie zlewamy całe jajko do miseczki
- delikatnie ujmujemy w dłoń żółtko i wyjmujemy je

Prawda , że łatwe? :) 



Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !

wtorek, 2 września 2014

Muffinki z brzoskwiniami

Brzoskwinie powoli się kończą...uczcijmy je wypiekiem z ich udziałem ;)

Potrzebne nam będą :

 

- mąka - 1,5 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- cukier - 1/3 szklanki
- olej 1/3 szklanki 
- jajko - 1 sztuka
- brzoskwinie 2 sztuki 
- sól - pół łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka

 

 Jak robimy :


- Przesiewamy suche składniki ze sobą
- Jajko roztrzepujemy i mieszamy z resztą mokrych składników 
- Suche mieszkamy z mokrymi i dodajemy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie -delikatnie mieszamy
- Pieczemy w foremkach w 180C ok 25 minut


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 

Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

poniedziałek, 1 września 2014

Ciasteczka ze śliwkami i orzechami - na sprawne mózgi do szkoły ;)

Jak w pewnej piosence "Jesień idzie. Nie ma na to rady" tak i u mnie w kuchni powoli klimaty letnio-jesienne.

Dzisiaj pieczemy ciasteczka ze śliwkami (które są jeszcze z lata ) ale dodajemy do nich orzechy - które już kojarzą się jesiennie, przy tym jeszcze wpływają dobrze na mózg - a dziś przecież dziś pierwszy dzień szkoły. Miłego roku szkolnego Kochani <3 



Potrzebne nam będą : 


- margaryna 250 gram
- mąka 400 gram
- cukier 200 gram
- jajka 3 sztuki
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- mielone orzechy - 100 gram (od tego jakich użyjecie zależy smak)
- czekolada mleczna: 100 gram
- śliwki  5 sztuk (najlepiej renklody)
- czekolada 100 gram (najlepiej biała)
- mielone orzechy 5 łyżek

Jak robimy :


- margarynę ucieramy z cukrem
- dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - ucieramy na gładkie ciasto
- dodajemy zmielone orzechy, posiekaną czekoladę i śliwki pokrojone w kosteczkę - mieszamy
- układamy na natłuszczoną blachę i delikatnie dociskamy od góry
- pieczemy w 175C ok 15 minut
- upieczone możemy polać czekoladą i posypujemy orzechami

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 

Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

piątek, 29 sierpnia 2014

Babeczki z jeżynami w budyniu

Pierwszy przepis od urlopu - wybaczcie , ale jak się trochę poleniuchuje to potem trzeba wiele rzeczy nadrabiać i tak czas dużo szybciej leci. Ale powiem Wam jedno - tęskniłam za pieczeniem. 

Wiele owoców już nie rośnie, ale jeżyny teraz w pełni , zatem dziś przepis na babeczki z nimi :)

 



Potrzebne nam będą :


Na ciasto :
- mąka pszenna 350 gram
- masło 150 gram
- cukier 150gram
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- żółtka 6 sztuk
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 1/4 łyżeczki soli

Na budyń:
- mleko 220ml
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- żółtka 3 sztuki
- cukier 75gram
- masło 1 łyżka
- szczypta soli

Jak robimy : 

 

Najpierw budyń  :
- połowę mleka gotujemy z cukrem
- drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąką i dolewamy do gotującego się mleka 
- gotujemy cały czas mieszając przez około minutę i zdejmujemy z ognia
- dodajemy masło i sól i wkładamy do lodówki na minimum 2h

Ciasto: 
- masło ucieramy z cukrem
- dodajemy żółtka, mąkę i resztę składników - mieszkamy

Pieczenie : 
- formy smarujemy masłem i wykładamy spody i boki ciastem
- do środka wkładamy łyżkę kremu i jeżynę lub dwie
- przykrywamy górę resztą ciasta i sklejamy brzegi
- pieczemy w 180C ok 25 minut


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 

Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !