Szukaj na tym blogu

piątek, 11 lipca 2014

Powidła śliwkowe

Kto lubi śliwki , ręka w górę.

Ja bardzo lubię i dlatego dzisiaj zrobimy  z nich powidła. ;)



Potrzebne nam będą : 


- Śliwki węgierki - 1 kg już bez pestek
- Cukier - 200 gram

Jak robimy : 


- Śliwki gotujemy w niewielkiej ilości wody aż puszczą sok i zmiękną
- Zasypujemy cukrem i mieszamy
- Odparowujemy tak długo aż masa będzie odpowiednio gęsta
- Odkładamy na lekkie przestygnięcie po czym jeszcze gorące przekładamy do słoików
- Słoiki mocno zakręcam , uszczelniamy  i odkładamy do góry dnem przykryte kocem na kilkanaście godzin

Zapraszam do polubienia mojego bloga na  Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

czwartek, 10 lipca 2014

Masło pistacjowe

Lato w pełni i do myślenia o orzechach jeszcze daleko...ale ja pistacje uwielbiam o każdej porze roku i przy okazji zakupów przypomniał mi się taki ot prosty przepis na pyszne (kaloryczne, że hoho :P ) masełko :)


Potrzebne nam będą : 


- Pistacje łuskane 250gram lub więcej
- Masło - 50 gram (ewentualnie)
- Biała czekolada - 1 cała (ewentualnie)

Jak robimy : 


- Blendujemy pistacje na najwyższych obrotach przez kilka sekund , potem kilka lub kilkanaście minut aż do wydzielenia się oleju z orzechów i otrzymywania kremowej konsystencji
- Jako dodatek możemy dodać trochę masełka lub/i roztopionej czekolady

Przechowujemy w słoiczku 

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

wtorek, 8 lipca 2014

Lody rabarbarowe


Wiem, że już późno i rabarbar już się kończy, ale myślę, że właśnie dlatego warto wykorzystać jeszcze ten przepis... choć trochę przedłużymy sobie ten smak :)

Potrzebne nam będzie : 

poniedziałek, 7 lipca 2014

Dżem jagodowy

Prosto, szybko i na temat... jagódki już są, więc możemy je trochę u nas w domu zatrzymać robiąc dżem jagodowy :)


Potrzebne nam będą :

- jagody 500 gram (1 litr)
- cukier - 400gram
- sok z 1 cytryny ( jako dodatek, ale nie konieczny)

Jak robimy :

- jagody i cukier z odrobiną wody zagotować do wrzenia i na małym ogniu gotować 5 minut
- usunąć pianę która się wytworzy 
- wymieszać i wyłożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić


Zapraszam do polubienia bloga na Facebooka
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry 



Smacznego!

piątek, 4 lipca 2014

Rolada z agrestem

Tak jak obiecałam powoli wychodzę z Jarmarkowego zamieszania i znów zaczynam przepisywać Wam przepisy z mojego domowego zeszyciku :) 

Dla tych którzy chcą zobaczyć co kiedy w wakacje rośnie zapraszam tutaj kalendarz  owoców . 

A tych , co już wiedzą, że pora na agrest - zapraszam do przygotowania rolady z agrestem.


Potrzebne nam będzie: