Szukaj na tym blogu

sobota, 8 marca 2014

Liebster Blog Award

Liebster Blog Award

Kochani z przyjemnością informuję, że zostałam nominowana do Liebster Blog Award przez uroczą autorkę bloga http://relaxinkitchen.blogspot.com

Bardzo dziękuję, super wiadomość, dodatkowy prezent na Dzień Kobiet :) 

Liebster Blog Award jest wyróżnieniem przyznawanym przez blogerów dla blogerów, w ramach doceniania i wyróżniania naszej pracy.
Nominacja bardzo mnie zaskoczyla, ale jest to naprawdę mila niespodzianka. Cieszę się, że blog zostal zauwazony i , że możemy się w ten sposób poznawać i wspierać. Fajnie, że są ludzie którzy mają takie same zainteresowania. 
Co to jest Liebster Blog Award? „Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”.
A tutaj moje odpowiedzi na PYTANIA z nominacji:

1. Co jesz kiedy masz chandrę? - Lody :)

2. Ukochany deser to..? - Znów lody ;)

3. Prezent z którego cieszyłaś/eś się najbardziej to? - Polar od mojego chłopaka, który dostałam bez okazji 
4. Utwór muzyczny, który najlepiej pasuje do Ciebie to? - Szanta 16 ton :)
5. Od kiedy piszesz bloga, nauczyłeś/aś się? - Uczę się, że jest wielu dobrych i sympatycznych ludzi dookoła
6. Jakie jest Twoje główne postanowienie na ten rok? - Przebiegnąć 2000km :)
7. Jaka potrawa najlepiej opisuje miłość? -Spaghetti z sosem bolognese
8. Masz niespodziewanych, bardzo krytycznych gości, co robisz? - Wcinamy frytki :)
9. Musisz przejść na dietę, gotujesz dalej czy stawiasz na gotowce?- Gotuję! Gotuję ! Gotuję
10. Wygrywasz milion dolarów, co robisz? - Spłacam długi , kupuję mieszkanie,zakładam cukiernie a resztę odkładam na konto :)
 



Pytania dla osób nominowanych:

1. Najlepszy program kulinarny według Ciebie to..?
2. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie gotowania..?
3. Jaka jest Twoja ulubiona książka..?
4. Kawa czy herbata..?
5. Dobry pomysł na niedzielny rodzinny obiad to..
6. Wiosną najczęściej gotuję..?
7. Czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni..?
8. Prowadzę blog ponieważ...?
9. Ulubiony deser z czekoladą to..?
10. Jaki jest Twój ulubiony serial TV?
11. Najlepszą niespodzianka dla Ciebie to..?


Nominowane blogi to:
1. http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/


2.http://piegusek1976.blogspot.com

3. http://zdrowoznaczysmacznie.blogspot.com/
4. http://papryczkaa.blogspot.com/
5. http://trawkacytrynowa.blogspot.com/
6. http://ewakuchennie.blogspot.com/
7. http://widelcem.blogspot.com/
8. http://kulinarnyzenit.blogspot.com/
9. http://love-krowe1.blogspot.com/
10. http://our-favorite-apple-pie.blogspot.com/
11.  http://www.magiccookingtime.pl/

 

piątek, 7 marca 2014

Masa cukrowa - fondant


taka do obkładania tortów i lepienia potworków ;)



Masa cukrowa inaczej zwala fondantem albo lukrem plastycznym (nie jest to masa marcepanowa) to bardzo przydatna sprawa. Obkładamy nią torty albo lepimy z niej figurki, najczęściej i jedno i drugie.
Możemy ją barwić barwnikami spożywczymi co daje nam niestworzone możliwości.


Przygotujmy :

 

- glukozę w proszku 100gram (UWAGA! Glukozę kupimy wyłącznie w aptece!)
- ok kilograma cukru pudru (przeważnie ok800gram albo mniej, ale lepiej mieć zapas)


- 4 łyżeczki żelatyny
- ok 50-70ml wody
- aromat w płynie (o zapachu jaki preferujemy)
- troszkę margaryny lub masła

Do dzieła:


-Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
-Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja.
(UWAGA! Nasza mieszanka nie może się zagotować! Jeśli tak się stanie , wylejcie i zacznijcie od nowa)
-Teraz musimy chwilkę poczekać aż nasza mieszanka przestygnie (nie całkowicie)
-Na stół wysypujemy trochę cukru (2-3 szklanki)
-Na cukier na stole wlewamy wystudzoną masę i mieszamy (na początku najlepiej łyżką) i powolutku dodajemy cukru ciągle mieszając.
-Podczas mieszania możemy dodać trochę aromatu.
-Kiedy już masa nabierze odpowiedniej konsystencji byśmy mogli zagniatać ją rękami – róbmy to aż stanie się w konsystencji podobna do plasteliny.



Wskazówki : 

 

- Gotową masę najlepiej wałkować na blacie delikatnie zwilżonym olejem
- Nie kładźmy na masę niektórych świeżych owoców (wiem na pewno o ananasach i kiwi)
- Masa cukrowa nie powinna mieć kontaktu ze śmietaną, dlatego nie kładziemy jej na masy śmietanowe.
- Do barwienia najlepsze są barwniki w proszku ponieważ nie rozrzedzają masy.
- Masę możemy przechowywać szczelnie zamkniętą (najlepiej zafoliowaną) w szafce, jednak po dłuższym czasie wysycha i nie daje takiego efektu jak na samym początku



Dobrej zabawy :)
















Mały konkurs :)

Uwaga!!! Uwaga!!! Uwaga!!!


Konkurs :)) Konkurs :)) Konkurs :))



Jako, że nie mogę się z Wami podzielić póki co nowymi zdjęciami,z racji awarii sprzętu,  to pomyślałam, że podzielę się z kimś z Was pierniczkiem :))

Zbliżamy się powoli do 100 polubień na www.facebook.com/jakipiernik  ...

ustalmy więc, że konkurs skończy się wraz z osiągnięciem 150 polubienia;) ... a oto zasady konkursu : 



1) trzeba mieć polubiony "jakipiernik" na facebooku

2) udostępnić znajomym ten owy status konkursowy

3) napisać coś fajnego pod tym postem , żebym wiedziała, kto bierze udział w konkursie


 
jak już zbierzemy 150 "lajków" (może jutro? za tydzień? miesiąc? któż to wie wtedy spiszę wszystkich konkursowiczów i wylosuję jedną osobę, potem sprawdzę czy nasz zwycięzca na pewno spełnił wszystkie 3 zasady konkursowe i ogłoszę wyniki :))
No to jak? Zaczynamy ? 

środa, 5 marca 2014

Lukier do dekoracji babeczek

Tak, tak, znowu lukier...ale ten jest inny od poprzedniego :)

Na pewno każdy z Was widział babeczkę która się uśmiecha np tak ...


Albo puszcza Wam "dziubka" o tak :

Albo zwyczajnie ma spiralkę na główce którą chyba każdy widział  :))



Podstawą tej masy są :

- Masło (w temperaturze pokojowej)
- Cukier puder 
- Odrobina mleka
- Ekstrakt waniliowy albo cukier waniliowy
- Ewentualnie barwniki


- Stosunek masła do cukru pudru wynosi ok 1 do 4 ... czyli jeśli wrzucimy 100gram masła to ok 400gram cukru :) 

 


- Mleko dosłownie w kilku łyżeczkach (przy proporcjach podanych powyżej ok 4łyżki mleka), tak tylko by nieco rozcieńczyć masę.

- Ekstrakt do smaku wg naszego uznania.


Jak taką masę przygotować?? 

 

W wielkim skrócie : wszystko zmiksować na gładką masę do odpowiadającej nam konsystencji.

Moja porada jest jedynie taka, by cukier dodawać partiami, wtedy nie rozpryskuje nam po całej kuchni :)

Teraz wystarczy już tylko włożyć do worka cukierniczego, szprycy czy zawiniętego w rulonik kawałka papieru do pieczenie i zdobić masą białą lub kolorową wedle uznania :))

Smacznego :))

Zapraszam do polubienia "jakipiernik" na facebooku





wtorek, 4 marca 2014

Babeczki !!!!

Babeczki!!! Babeczki!!! Słodkie Babeczki!!!


Kto z nas nie kocha babeczek ?? 

Moja przygoda z kolorowaniem i dekorowaniem zaczęła się właśnie od babeczek.  Najpierw chciałam zrobić tort , jednakże po którejś z kolei nieudanej próbie odpuściłam  sobie na dłuuugo. Potem dostałam przepis na babeczki i tak się zaczęło...

Przepis jest naprawdę prosty a można go modyfikować wg. własnej kreatywności co daje nam dużo zabawy :)



Potrzebne nam będą ...