Szukaj na tym blogu

środa, 5 marca 2014

Lukier do dekoracji babeczek

Tak, tak, znowu lukier...ale ten jest inny od poprzedniego :)

Na pewno każdy z Was widział babeczkę która się uśmiecha np tak ...


Albo puszcza Wam "dziubka" o tak :

Albo zwyczajnie ma spiralkę na główce którą chyba każdy widział  :))



Podstawą tej masy są :

- Masło (w temperaturze pokojowej)
- Cukier puder 
- Odrobina mleka
- Ekstrakt waniliowy albo cukier waniliowy
- Ewentualnie barwniki


- Stosunek masła do cukru pudru wynosi ok 1 do 4 ... czyli jeśli wrzucimy 100gram masła to ok 400gram cukru :) 

 


- Mleko dosłownie w kilku łyżeczkach (przy proporcjach podanych powyżej ok 4łyżki mleka), tak tylko by nieco rozcieńczyć masę.

- Ekstrakt do smaku wg naszego uznania.


Jak taką masę przygotować?? 

 

W wielkim skrócie : wszystko zmiksować na gładką masę do odpowiadającej nam konsystencji.

Moja porada jest jedynie taka, by cukier dodawać partiami, wtedy nie rozpryskuje nam po całej kuchni :)

Teraz wystarczy już tylko włożyć do worka cukierniczego, szprycy czy zawiniętego w rulonik kawałka papieru do pieczenie i zdobić masą białą lub kolorową wedle uznania :))

Smacznego :))

Zapraszam do polubienia "jakipiernik" na facebooku





wtorek, 4 marca 2014

Babeczki !!!!

Babeczki!!! Babeczki!!! Słodkie Babeczki!!!


Kto z nas nie kocha babeczek ?? 

Moja przygoda z kolorowaniem i dekorowaniem zaczęła się właśnie od babeczek.  Najpierw chciałam zrobić tort , jednakże po którejś z kolei nieudanej próbie odpuściłam  sobie na dłuuugo. Potem dostałam przepis na babeczki i tak się zaczęło...

Przepis jest naprawdę prosty a można go modyfikować wg. własnej kreatywności co daje nam dużo zabawy :)



Potrzebne nam będą ...
 

sobota, 1 marca 2014

Lukier jak kobieta - przepis i rad kilka

Kochani moi , niby nic takiego, ale...


... kiedy pierwszy raz chciałam udekorować pierniczki, to szukałam przepisu :)

Przepisów na lukier jest sporo, ale do ozdabiania ciastek, pierniczków najlepszy jest lukier królewski.




Składniki na lukier to :


1 białko
150g cukru pudru
1/4 łyżeczki soku z cytryny
barwniki (jeśli chcemy kolorowo)


Białko mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.

Jeśli chcemy kolorowo, to powstały lukier dzielimy na porcje i mieszamy z barwnikami...ot cała filozofia by się mogło wydawać.

Niestety prawda jest nieco inna...lukier jest jak kobieta, żeby wiedzieć jak z nią postępować trzeba praktyki...ale jednak zawsze łatwiej kiedy już coś o niej wiemy ;) 

 

Sama nadal ćwiczę i uczę się, ale podzielę się z Wami tym co wiem w teorii :