Szukaj na tym blogu

piątek, 28 lutego 2014

Przepis na pierniczki do kolorowania

Pierniczki do ozdabiania - bez jajeczne

Potrzebujemy :
1szkl miodu - miód to podstawa , polecam próbować różne, moim zdaniem gryczany najlepszy
ok.pół szklanki cukru
pół kostki masła - 125gram
3-4 łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki sody

przyprawa do piernika (wedle własnego smaku, ja zazwyczaj 1opakowanie)
około 500gram mąki (pszenna lub razowa) 

krupczatka, której używam do babeczek się nie sprawdza , wierzcie mi, raz próbowałam i konsystencja była...  ;)



Składniki już mamy, co dalej :
 
1.Roztapiamy wszystko (prócz sody i mąki) w garnku nad małym ogniem . 
2. Czekamy jak masa lekko ostygnie. 
3. Kiedy ostygnie dodajemy sodę i mieszamy
4. Dodajemy powolutku mąkę i mieszamy - najlepiej mikserem

Uwaga!  
(ciasto powinno pozostać wilgotne, 
  nie może być suche ponieważ pierniczki w piekarniku będą się kurczyć)  

5. Wstawić do lodówki - powinno się na kilka godzin, ja często wyciągam już po dwóch ;)
Jeśli ciasto się klei za bardzo, musimy dodać trochę mąki
Jeśli ciasto nie chce się dać rozwałkować i się kruszy - niestety skurczą się w piekarniku. 

6. Wałkować na stolnicy podsypanej mąką, wycinać wymarzone kształty 
7. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia
8. Piec w 180 stopniach do zarumienienia brzegów. 

Ja piekę w piekarniku z włączoną grzałką u góry, a blachę kładę na dole. 
Wtedy mi się nie przypala a pierniczki wychodzą równomiernie upieczone. 

Pierniczki po wyjęciu z piekarnika są miękkie, potem jak wystygną to twardnieją.
Jeśli chcemy żeby zmiękły trzymajmy je na wierzchu.
Jeśli chcemy zjeść je za jakiś czas ,trzymajmy je w metalowym pudełku ... tak potrafią długo wytrzymać :)


Smacznego :) 

Zapraszam na mojego facebooka 

czwartek, 27 lutego 2014

W tłusty czwartek powinniśmy jeść pierniki ...


Tłusty czwartek kojarzy nam się nierozerwalnie z pączkami, jednakże mało kto się zastanawia skąd się wzięło to święto. Ja również żyłam w głębokiej niewiedzy, jednak zgłębiłam nieco temat i chciałabym się z Wami nim podzielić.
 

Po przestudiowaniu kilku faktów dochodzę do wniosku, że w tłusty czwartek jeśli już się mamy czymś objadać, to właśnie PIERNICZKAMI!  



Fakt pierwszy - skąd się wziął tłusty czwartek ...

wtorek, 25 lutego 2014

Mój pierwszy raz...

... był na szybko ;) 

 


Żeby nie siać zgorszenia od razu na wstępie tłumaczę, że chodzi o pierwszy raz z przepisem na kruche ciastka oraz końcówkami do dekorowania (którymi się niedawno chwaliłam i które opisywałam w jednym poście :) ) 

poniedziałek, 24 lutego 2014

Babeczek kilka

Zanim odkryłam pierniczki i lukrowanie bawiłam się w ozdabianie z masy cukrowej... głównie babeczek gdyż torty i ciasta złośliwie nie nigdy nie chcą się udać - a babeczki podobno całkiem smaczne ;) 

... zobaczcie jak wyglądały ... 

Zapraszam do polubienia "jakipiernik" na facebooku