Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
wtorek, 12 sierpnia 2014
Masło klarowane

Masło klarowane.
Potrzebne będzie nam masło - o jak największej zawartości tłuszczu, najlepiej osełka.
Przygotowanie sposób pierwszy:
- topimy masełko na małym ogniu po czym zwiększamy by bulgotało a na powierzchni wytworzy się piana,
- pianę zbieramy łyżką a resztę masła zostawiamy na małym ogniu ok 2-3 godziny by wygotowała się cała woda
Przygotowanie drugi sposób :
- zbieramy z powierzchni czysty, wytopiony żółto - przezroczysty tłuszcz i przelewamy do słoiczka
- ściętą śmietankę i wodę na dnie możemy wykorzystać do zupy lub sosu
Masło po ostygnięciu jest podobne do smalcu i dłużej zachowuje świeżość niż masło nieklarowane.
Najlepiej przechowywać w lodówce w słoiku albo metalowej puszce.
Zapraszam do polubienia bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Ciasto bez jajek
Jeśli nie możesz lub nie lubisz jeść jajek - to polecam ten przepis.
Jeśli dodasz do niego trochę kakao, to wyjdzie czekoladowe. Jeśli dodasz owoców, to owocowe, a jeśli przelejesz do foremek muffinkowych to babeczki ;)
Potrzebne nam będą :
- Mąka pszenna 150gram
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
- Cukier 150gram
- Masło - 140 gram
- Miód 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1łyżeczka
- Woda - 1/3 szklanki
Jak robimy :
- Masło rozpuszczamy i dodajemy miód z cukrei i mieszamy
- Mąkę (ewentualne kakao) i proszek do pieczenie przesiewamy
- W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną
- Wszystko ze sobą łączymy, mieszamy i pieczemy w formie z papierem do pieczenia w 180C ok 40minut
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
niedziela, 10 sierpnia 2014
Krem z mascarpone

Najważniejsze by nie zmęczyć serka zbyt szybkimi obrotami miksera ani zbytnio długim mieszaniem.
Potrzebne nam będzie :
- mascarpone 500 gram (odlana serwatka)
- cukier puder lub roztopiona biała czekolada - ćwierć szklanki

Jak robimy :
- na najniższych obrotach mieszamy mascarpone z cukrem na koniec dodając dodatek smakowy
Ot cała nasza praca :)
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
piątek, 8 sierpnia 2014
Cukier waniliowy - jak zrobić

Prawda jest taka, że możemy taki prawdziwy cukier zrobić samemu w domu przy mniejszych kosztach za kilogram takiego cukru niż kupując sztuczny w małych torebeczkach.
Potrzebne nam będą:
- laska wanilii - 1 sztuka- cukier - 2 szklanki
Jak robimy :
- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ (ziarenka ze środka) - Mieszamy miąższ z cukrem i dodajemy przekrojone laski wanilii
- Zamykamy szczelnie
Jeśli w między czasie korzystamy z samego miąższu waniliowego, to zamiast wyrzucać niezużyte laski - wkładamy je do pojemnika z cukrem dla aromatu
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooka
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)