Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Ciasto bez jajek


Jeśli nie możesz lub nie lubisz jeść jajek - to polecam ten przepis.
Jeśli dodasz do niego trochę kakao, to wyjdzie czekoladowe. Jeśli dodasz owoców, to owocowe, a jeśli przelejesz do foremek muffinkowych to babeczki ;)

Potrzebne nam będą :


- Mąka pszenna 150gram
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
- Cukier 150gram
- Masło - 140 gram
- Miód 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1łyżeczka
- Woda - 1/3 szklanki

 Jak robimy :


- Masło rozpuszczamy i dodajemy miód z cukrei i mieszamy
- Mąkę (ewentualne kakao) i proszek do pieczenie przesiewamy 
- W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną
- Wszystko ze sobą łączymy, mieszamy i pieczemy w formie z papierem do pieczenia w 180C ok 40minut 


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

niedziela, 10 sierpnia 2014

Krem z mascarpone

Wielu z nas uwielbia ale z tego co wiem, nie każdy wie jak zrobić by użyć go nieco inaczej niż zazwyczaj np. ozdabiając ciasto czy tort a jest to naprawdę łatwe.

Najważniejsze by nie zmęczyć serka zbyt szybkimi obrotami miksera ani zbytnio długim mieszaniem.



Potrzebne nam będzie : 


- mascarpone 500 gram (odlana serwatka)
- cukier puder lub roztopiona biała czekolada - ćwierć szklanki
- do wyboru : ekstrakt z wanilii , sok owocowy, kawa rozpuszczalna, kakao, likier , barwnik spożywczy

Jak robimy :


- na najniższych obrotach mieszamy mascarpone z cukrem na koniec dodając dodatek smakowy

Ot cała nasza praca :)

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

piątek, 8 sierpnia 2014

Cukier waniliowy - jak zrobić

Kiedy coś pieczemy bardzo często w przepisach jest podany cukier waniliowy, my natomiast bardzo często z przyzwyczajenia kupujemy cukier waniLINowy czyli po prostu sztuczny,nie mający nic wspólnego z cukrem waniLIowym. 

Prawda jest taka, że możemy taki prawdziwy cukier zrobić samemu w domu przy mniejszych kosztach za kilogram takiego cukru niż kupując sztuczny w małych torebeczkach.

Potrzebne nam będą:

- laska wanilii - 1 sztuka
- cukier - 2 szklanki

Jak robimy : 

- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ (ziarenka ze środka)
- Mieszamy miąższ z cukrem i dodajemy przekrojone laski wanilii
- Zamykamy szczelnie

Jeśli w między czasie korzystamy z samego miąższu waniliowego, to zamiast wyrzucać niezużyte laski - wkładamy je do pojemnika z cukrem dla aromatu


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooka
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry

Smacznego!


wtorek, 5 sierpnia 2014

Babeczki z majonezem ;)

Babeczki, nieco inaczej.

Uwaga !!! 

Majonez w tym przepisie zastępuje nam olej lub masło, więc pod żadnym pozorem nie możemy użyć tu majonezu typu light.  

Warte uwagi jest to, że zachowują świeżość nieco dłużej niż zwykłe babeczki. Polecam :) 

Potrzebne nam będą : 


- majonez 1 szklanka (nie light )
- mąka pszenna - 2szklanki (polecam krupczatkę) 
- cukier - 1,5 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- kakao - 0,75 szklanki
- kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
- soda oczyszczona - 2 łyżeczki

Jak robimy : 


- Majonez, cukier, kawę i mleko mieszamy
- W drugim pojemniku mieszamy mąkę, kakao i sodę
- Mieszamy obie mieszanki  
- Do masy możemy dodać owoce, czekoladę i co tylko chcemy
- Wyłożyć do 3/4 foremek i piec ok pół godziny w 170C

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Frytki idealne

Może i ten przepis nie jest na czasie (bo teraz królują nam młode ziemniaczki a jak wiadomo frytki najlepiej ze starszych) , ani nie jest to przepis na nic słodkiego - co króluje na tym blogu, ale do frytek mam szczególny sentyment , więc zadecydowałam, że napiszę ;) . 

Dawno dawno temu... kiedy moja mama poszła do pracy a ja zostałam w domu sama pod opieką kuzynów to w


łaśnie frytki stanowiły 80% naszych wspólnych obiadów.  Najpierw zostałam przez kuzynów przeszkolona do obierania i krojenia ziemniaków a oni smażyli a kiedy nieco podrosłam to frytki robiły się im same :P. Tak się do tego przyzwyczaiłam, że długo długo potem jedyne co potrafiłam "ugotować" to frytki. Na szczęście jednak dla mojego zdrowia i figury poznałam swojego chłopaka, przy którym nauczyłam się już ciut więcej i frytki jemy stosunkowo rzadko.

Niemniej jednak po latach dowiedziałam się też, że frytki można nieco bardziej "skomplikować" , ale dzięki temu są lepsze, więc jeśli ktoś chce, to może wypróbować tej metody , a jak nie ... stara metoda też nie jest zła, ważne żeby smakowało :).  


Do rzeczy. 


- Najważniejsze we frytkach jak wiemy są ziemniaki , ważne żeby zawierały dużo skrobi , wiec wybierajmy do frytek duże bulwy.
- Najlepsze smażenie jest we frytkownicy - bo trzyma stałą temperaturę. (Nie martwcie się ja też nie mam ;))
- Frytki też możemy smażyć w głębokim garnku z olejem lub na patelni (w przypadku patelni pamiętajmy, żeby je obracać )