Szukaj na tym blogu
niedziela, 13 lipca 2014
sobota, 12 lipca 2014
Jagodzianki
Jagody , jagódki , sezon w pełni, możemy jeść , przetwarzać i piec.
Dla tych, którzy tak jak ja większość wakacji spędzają w pracy - propozycja na coś pysznego na przerwie ;) .
Naturalna jagodzianka
- marmolada jagodowa lub jagody ok. 200gram wymieszane do smaku z cukrem
- mąka pszenna - 250gram
- mleko - 125ml
- cukier - 50gram
- masło - 25gram
- jajko 1szt.
- drożdże w proszku 3gramy
- sól - szczypta
- Delikatnie podgrzewamy mleko
- Rozpuszczamy masło, studzimy i łączymy z roztrzepanym jajkiem, cukrem i mlekiem
- Mąkę przesiewamy z drożdżami , zalewamy mokrą mieszanką i wyrabiamy
- Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę / półtorej
- Po tym, czasie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy w kształt prostokąta
- Wykładamy jagody na ciasto (na jednej z dłuższych stron zostawiamy ok 1cm bez nadzienia)
- Zwijamy w roladę i zlepiamy
- Kroimy w poprzek paski ok 2-3cm i układamy na blasze z papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy)
- Odstawiamy do wyrośnięcia ok pół godziny
- Pieczemy w temp. 200C ok 20minut
- Upieczone warto polukrować ;)
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Dla tych, którzy tak jak ja większość wakacji spędzają w pracy - propozycja na coś pysznego na przerwie ;) .
Naturalna jagodzianka
Potrzebne nam będą :
- marmolada jagodowa lub jagody ok. 200gram wymieszane do smaku z cukrem
- mąka pszenna - 250gram
- mleko - 125ml
- cukier - 50gram
- masło - 25gram
- jajko 1szt.
- drożdże w proszku 3gramy
- sól - szczypta
Jak robimy :
- Delikatnie podgrzewamy mleko
- Rozpuszczamy masło, studzimy i łączymy z roztrzepanym jajkiem, cukrem i mlekiem
- Mąkę przesiewamy z drożdżami , zalewamy mokrą mieszanką i wyrabiamy
- Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę / półtorej
- Po tym, czasie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy w kształt prostokąta
- Wykładamy jagody na ciasto (na jednej z dłuższych stron zostawiamy ok 1cm bez nadzienia)
- Zwijamy w roladę i zlepiamy
- Kroimy w poprzek paski ok 2-3cm i układamy na blasze z papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy)
- Odstawiamy do wyrośnięcia ok pół godziny
- Pieczemy w temp. 200C ok 20minut
- Upieczone warto polukrować ;)
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
piątek, 11 lipca 2014
Powidła śliwkowe
Kto lubi śliwki , ręka w górę.
Ja bardzo lubię i dlatego dzisiaj zrobimy z nich powidła. ;)
- Śliwki węgierki - 1 kg już bez pestek
- Cukier - 200 gram
- Śliwki gotujemy w niewielkiej ilości wody aż puszczą sok i zmiękną
- Zasypujemy cukrem i mieszamy
- Odparowujemy tak długo aż masa będzie odpowiednio gęsta
- Odkładamy na lekkie przestygnięcie po czym jeszcze gorące przekładamy do słoików
- Słoiki mocno zakręcam , uszczelniamy i odkładamy do góry dnem przykryte kocem na kilkanaście godzin
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Ja bardzo lubię i dlatego dzisiaj zrobimy z nich powidła. ;)
Potrzebne nam będą :
- Śliwki węgierki - 1 kg już bez pestek
- Cukier - 200 gram
Jak robimy :
- Śliwki gotujemy w niewielkiej ilości wody aż puszczą sok i zmiękną
- Zasypujemy cukrem i mieszamy
- Odparowujemy tak długo aż masa będzie odpowiednio gęsta
- Odkładamy na lekkie przestygnięcie po czym jeszcze gorące przekładamy do słoików
- Słoiki mocno zakręcam , uszczelniamy i odkładamy do góry dnem przykryte kocem na kilkanaście godzin
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
czwartek, 10 lipca 2014
Masło pistacjowe
Lato w pełni i do myślenia o orzechach jeszcze daleko...ale ja pistacje uwielbiam o każdej porze roku i przy okazji zakupów przypomniał mi się taki ot prosty przepis na pyszne (kaloryczne, że hoho :P ) masełko :)
- Pistacje łuskane 250gram lub więcej
- Masło - 50 gram (ewentualnie)
- Biała czekolada - 1 cała (ewentualnie)
- Blendujemy pistacje na najwyższych obrotach przez kilka sekund , potem kilka lub kilkanaście minut aż do wydzielenia się oleju z orzechów i otrzymywania kremowej konsystencji
- Jako dodatek możemy dodać trochę masełka lub/i roztopionej czekolady
Przechowujemy w słoiczku
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Potrzebne nam będą :
- Pistacje łuskane 250gram lub więcej
- Masło - 50 gram (ewentualnie)
- Biała czekolada - 1 cała (ewentualnie)
Jak robimy :
- Blendujemy pistacje na najwyższych obrotach przez kilka sekund , potem kilka lub kilkanaście minut aż do wydzielenia się oleju z orzechów i otrzymywania kremowej konsystencji
- Jako dodatek możemy dodać trochę masełka lub/i roztopionej czekolady
Przechowujemy w słoiczku
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
wtorek, 8 lipca 2014
Subskrybuj:
Posty (Atom)