Szukaj na tym blogu

piątek, 28 lutego 2014

Przepis na pierniczki do kolorowania

Pierniczki do ozdabiania - bez jajeczne

Potrzebujemy :
1szkl miodu - miód to podstawa , polecam próbować różne, moim zdaniem gryczany najlepszy
ok.pół szklanki cukru
pół kostki masła - 125gram
3-4 łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki sody

przyprawa do piernika (wedle własnego smaku, ja zazwyczaj 1opakowanie)
około 500gram mąki (pszenna lub razowa) 

krupczatka, której używam do babeczek się nie sprawdza , wierzcie mi, raz próbowałam i konsystencja była...  ;)



Składniki już mamy, co dalej :
 
1.Roztapiamy wszystko (prócz sody i mąki) w garnku nad małym ogniem . 
2. Czekamy jak masa lekko ostygnie. 
3. Kiedy ostygnie dodajemy sodę i mieszamy
4. Dodajemy powolutku mąkę i mieszamy - najlepiej mikserem

Uwaga!  
(ciasto powinno pozostać wilgotne, 
  nie może być suche ponieważ pierniczki w piekarniku będą się kurczyć)  

5. Wstawić do lodówki - powinno się na kilka godzin, ja często wyciągam już po dwóch ;)
Jeśli ciasto się klei za bardzo, musimy dodać trochę mąki
Jeśli ciasto nie chce się dać rozwałkować i się kruszy - niestety skurczą się w piekarniku. 

6. Wałkować na stolnicy podsypanej mąką, wycinać wymarzone kształty 
7. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia
8. Piec w 180 stopniach do zarumienienia brzegów. 

Ja piekę w piekarniku z włączoną grzałką u góry, a blachę kładę na dole. 
Wtedy mi się nie przypala a pierniczki wychodzą równomiernie upieczone. 

Pierniczki po wyjęciu z piekarnika są miękkie, potem jak wystygną to twardnieją.
Jeśli chcemy żeby zmiękły trzymajmy je na wierzchu.
Jeśli chcemy zjeść je za jakiś czas ,trzymajmy je w metalowym pudełku ... tak potrafią długo wytrzymać :)


Smacznego :) 

Zapraszam na mojego facebooka 

czwartek, 27 lutego 2014

W tłusty czwartek powinniśmy jeść pierniki ...


Tłusty czwartek kojarzy nam się nierozerwalnie z pączkami, jednakże mało kto się zastanawia skąd się wzięło to święto. Ja również żyłam w głębokiej niewiedzy, jednak zgłębiłam nieco temat i chciałabym się z Wami nim podzielić.
 

Po przestudiowaniu kilku faktów dochodzę do wniosku, że w tłusty czwartek jeśli już się mamy czymś objadać, to właśnie PIERNICZKAMI!  



Fakt pierwszy - skąd się wziął tłusty czwartek ...

wtorek, 25 lutego 2014

Mój pierwszy raz...

... był na szybko ;) 

 


Żeby nie siać zgorszenia od razu na wstępie tłumaczę, że chodzi o pierwszy raz z przepisem na kruche ciastka oraz końcówkami do dekorowania (którymi się niedawno chwaliłam i które opisywałam w jednym poście :) ) 

poniedziałek, 24 lutego 2014

Babeczek kilka

Zanim odkryłam pierniczki i lukrowanie bawiłam się w ozdabianie z masy cukrowej... głównie babeczek gdyż torty i ciasta złośliwie nie nigdy nie chcą się udać - a babeczki podobno całkiem smaczne ;) 

... zobaczcie jak wyglądały ... 

Zapraszam do polubienia "jakipiernik" na facebooku 






niedziela, 23 lutego 2014

Nie tylko tylki

Czyli jeśli nie mamy tylek wystarczy użyć tylko...

Zapraszam do polubienia "jakipiernik" na facebooku 


...woreczka strunowego ...
takiego ot :) 

Na początku próbowałam korzystać ze zużytych tubek po pisakach cukrowych w których odcięłam tył...jednak system ten był dość nieporęczny. Masa próbuje uciekać górą nawet jak ją zaginamy by zamknąć...ale każdy sposób jest dobry jeśli robimy to co lubimy (o ile nie łamiemy prawa ;) . 

Inną metoda była strzykawka, ale to też jakoś mi nie pod pasowało. W zasadzie zupełnie nie...powietrze które wtłaczało się w strzykawkę z końcówki którą zamykałam wypychało lukier bezwładnie a nie o to chodzi...dodatkowo mycie strzykawki to też nie łatwa sprawa.

Wracając do woreczka...