Jagody , jagódki , sezon w pełni, możemy jeść , przetwarzać i piec.
Dla tych, którzy tak jak ja większość wakacji spędzają w pracy - propozycja na coś pysznego na przerwie ;) .
Naturalna jagodzianka
- marmolada jagodowa lub jagody ok. 200gram wymieszane do smaku z cukrem
- mąka pszenna - 250gram
- mleko - 125ml
- cukier - 50gram
- masło - 25gram
- jajko 1szt.
- drożdże w proszku 3gramy
- sól - szczypta
- Delikatnie podgrzewamy mleko
- Rozpuszczamy masło, studzimy i łączymy z roztrzepanym jajkiem, cukrem i mlekiem
- Mąkę przesiewamy z drożdżami , zalewamy mokrą mieszanką i wyrabiamy
- Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę / półtorej
- Po tym, czasie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy w kształt prostokąta
- Wykładamy jagody na ciasto (na jednej z dłuższych stron zostawiamy ok 1cm bez nadzienia)
- Zwijamy w roladę i zlepiamy
- Kroimy w poprzek paski ok 2-3cm i układamy na blasze z papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy)
- Odstawiamy do wyrośnięcia ok pół godziny
- Pieczemy w temp. 200C ok 20minut
- Upieczone warto polukrować ;)
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Dla tych, którzy tak jak ja większość wakacji spędzają w pracy - propozycja na coś pysznego na przerwie ;) .
Naturalna jagodzianka
Potrzebne nam będą :
- marmolada jagodowa lub jagody ok. 200gram wymieszane do smaku z cukrem
- mąka pszenna - 250gram
- mleko - 125ml
- cukier - 50gram
- masło - 25gram
- jajko 1szt.
- drożdże w proszku 3gramy
- sól - szczypta
Jak robimy :
- Delikatnie podgrzewamy mleko
- Rozpuszczamy masło, studzimy i łączymy z roztrzepanym jajkiem, cukrem i mlekiem
- Mąkę przesiewamy z drożdżami , zalewamy mokrą mieszanką i wyrabiamy
- Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę / półtorej
- Po tym, czasie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy w kształt prostokąta
- Wykładamy jagody na ciasto (na jednej z dłuższych stron zostawiamy ok 1cm bez nadzienia)
- Zwijamy w roladę i zlepiamy
- Kroimy w poprzek paski ok 2-3cm i układamy na blasze z papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy)
- Odstawiamy do wyrośnięcia ok pół godziny
- Pieczemy w temp. 200C ok 20minut
- Upieczone warto polukrować ;)
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz