Pokazywałam Wam ostatnio mój niedawny tort i przy okazji przepis na krem maślany do obłożenia tortu .
Niemniej jednak nie byłabym sobą, gdybym nie podała Wam również przepisu na krem, który był w
środku :)
- nutella 300 gram (może być inna czekolada do smarowania)
- kostka masła ok 200gram
- budyń (najlepiej czekoladowy)
- śmietana 30 a najlepiej 36 % 200ml
- śmietan fix
- mleko ok 350ml
- cukier (ewentualnie)
- gotujemy budyń w zmniejszonej ilości mleka niż to podane na opakowaniu i odstawiamy do stężenia
- mało ucieramy z nutellą
- dodajemy to tego stężony budyń i ucieramy
- ubijamy osobno schłodzoną śmietankę (dodając śmietan fix)
- do masy budyniowo-maślano-czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką
Krem przed smarowaniem dobrze jest włożyć na trochę do lodówki by nabrał trochę elastyczności .
Niemniej jednak nie byłabym sobą, gdybym nie podała Wam również przepisu na krem, który był w
środku :)
Potrzebne nam będzie :
- nutella 300 gram (może być inna czekolada do smarowania)
- kostka masła ok 200gram
- budyń (najlepiej czekoladowy)
- śmietana 30 a najlepiej 36 % 200ml
- śmietan fix
- mleko ok 350ml
- cukier (ewentualnie)
Jak robimy :
- gotujemy budyń w zmniejszonej ilości mleka niż to podane na opakowaniu i odstawiamy do stężenia
- mało ucieramy z nutellą
- dodajemy to tego stężony budyń i ucieramy
- ubijamy osobno schłodzoną śmietankę (dodając śmietan fix)
- do masy budyniowo-maślano-czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką
Krem przed smarowaniem dobrze jest włożyć na trochę do lodówki by nabrał trochę elastyczności .
oraz do subskrypcji bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz