Podobno dziś mamy World Baking Day , więc wszystkim życzę wszystkiego, wszystkiego najsmaczniejszego!!!.
Niestety nigdzie potwierdzenia tego święta na Polskich stronach nie znalazłam, ale tak czy inaczej każda okazja by coś upichcić jest dobra ;).
Robi się coraz cieplej, powoli na naszych stołach zaczną przybywać różnego rodzaju owocki, więc warto znać przepis na kruche ciasto na które nałożymy sobie nasze ulubione. Teraz już np. w sprzedaży rabarbar.
Uwaga !!!
Z tego ciasta zrobicie ciasteczka oraz możecie wyłożyć nim foremki na muffinki i zrobić mini-tarty owocowe :)
Potrzebne nam będą :
- mąka 180 gram (jaką chcemy)
- masło 100 gram ( schłodzone i z jak największą zawartością tłuszczu)
- cukier 2-3 łyżki( w zależności od preferencji smakowych )
- jajko 1
- przyprawy jeśli jakieś chcemy - wanilię, cynamon , imbir etc.
Jak robimy :
- Mąkę przesiewamy z cukrem i przyprawami
- Siekamy z masłem
- Dodajemy jajko i zagniatamy
- Odkładamy do lodówki na min. pól godziny
- Wałkujemy i wykładamy ciastem formę
- Obciążamy ciasto grochem/fasolką
- Pieczemy w 200C ok 15 minut
- Potem możemy ściągnąć fasolki i wylać na ciasto co nam przyjdzie do głowy i piec dalej ;)
Zapraszam Was do polubienia mojego bloga na Facebooka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz