Tak jak obiecałam powoli wychodzę z Jarmarkowego zamieszania i znów zaczynam przepisywać Wam przepisy z mojego domowego zeszyciku :)
Dla tych którzy chcą zobaczyć co kiedy w wakacje rośnie zapraszam tutaj kalendarz owoców .
A tych , co już wiedzą, że pora na agrest - zapraszam do przygotowania rolady z agrestem.
Potrzebne nam będzie:
- agrest 50 dag
- jajka 4 sztuki
- cukier 20 dag.
- mąka pszenna 25 dag
- cukier żelujący 50 dag
Jak robimy :
- Agrest gotujemy z wodą i dosypujemy cukru żelującego i zostawiamy do ostygnięcia
- Białka ubijamy
- Żółtka ucieramy z cukrem i wymieszać razem z białkiem i mąką
- Wylewamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem) i pieczemy ok 8-10minut w 200C
- Wykładamy ciasto na czystą ściereczkę i zawijamy
- Rozwijamy roladę po lekkim przestygnięciu i smarujemy zimną masą
- Zawijamy znów wszystko w ściereczkę i pozostawiamy na co najmniej godzinę.
Dla urody możemy posypać cukrem pudrem
Zapraszam na mojego bloga na Facebooka
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz