Żeby nie przedłużać powiem tylko tyle...przepis na babeczki jagodowe ;)
Potrzebne nam będą :
- Jagody - pół szklanki
- Czekolada biała i mleczna po 50 gram (nie obowiązkowo)
Składniki suche :
- 1/3 szklanki cukru ( dobrze eksperymentować - ja lubię np z brązowym )
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (wg uznania do smaku )
- miąższ z wanilii (nie obowiązkowo, ale warto)
Składniki mokre:
- 40g oleju lub roztopione masło (nie margaryna!) około 1/5 szklanki
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- zamiast cukru waniliowego możemy dać olejek (aromat do ciast, również do smaku)
- pół szklanki śmietany (różnych do wyboru, warto dodać )
Jak robimy:
-w jednej misce wymieszać suche składniki
-w osobnej mokre
- do suchych wsypać mokre i wymieszać łyżką niezbyt dokładnie
- dodać nasze jagódki i ewentualnie pokawałkowaną czekoladę
- dodać nasze jagódki i ewentualnie pokawałkowaną czekoladę
- powstałe w ten sposób ciasto nakładać do 2/3 formy
- piec w 180*C około 20-25 minut w ustawieniu góra-dół wkładając pierniczki na środek piekarnika
- pod koniec pieczenia dobrze wbić patyczek żeby sprawdzić czy suchy
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego - po prawej u góry :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz