Dziś przepis na piernik, którego możecie zrobić w ten sam dzień , kiedy tylko zechce Wam się go zrobić :)
Był już przepis na staropolski piernik dojrzewający i tym kobietkom które postanowiły upiec go razem ze mną przypominam, że jeśli chcecie go mieć na Wielkanoc to nadchodzi dzień pieczenia, gdyż pamiętajcie trzeba go upiec przynajmniej 3-4 dni wcześniej.
Muszę Wam dziewczyny powiedzieć również co złego stało się z moim ciastem na piernik które miało dojrzewać 9 miesięcy razem z Waszymi ciastami ...zostało ono BRUTALNIE wywalone do śmieci w tą niedzielę przez moją mamę z którą mieszkam i która postanowiła rozmrozić, mytą jakieś 2 tygodnie temu lodówkę...ponoć nie zauważyła że była myta. Usłyszałam potem, że myślała, że to jakieś ciasto na pierniczki albo ciasteczka o którym zapomniałam i że pewnie już niedobre by było...eh.
Nic to , przepis na szybki piernik na szczęście od ostatniego Bożego Narodzenia mam od mamy mojego chłopaka, która piecze po prostu naj naj najpyszniejsze ciasta, serniki i wszystko inne też pysznie gotuje. Pytałam czy mogę się z Wami tym przepisem podzielić i zgoda na to jest, więc stąd ten post.
A eksperymentu z piernikiem dojrzewającym sobie nie odpuszczę, po prostu mój będzie 8 miesięczny ;).
Potrzebne nam będzie :
- 220 gram mąki
- 150 gram miodu
- 30 gram cukru
- 25 gram margaryny (masła)
- pół szklanki śmietany
- 2 jajka
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- bakalie (wedle uznania :)
Jak robimy :
- Miód, margarynę, cukier i dwie łyżki wody roztapiamy w garnku nad ogniem
- Chłodzimy
- Dodajemy resztę składników, mieszamy i rozlewamy do formy
- Pieczemy w 180C do "suchego patyczka"na wyłożonej papierem do pieczenia formie
Można wyłożyć na dwie foremki i przełożyć je ulubioną masą :)
Zapraszam do polubienia bloga na Facebooku
Zapraszam również do subskrypcji bloga - po prawej u góry
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz