Kochani, nie ma co ukrywać, Wielkanoc tuż, tuż ...trzeba więc powoli zacząć myśleć o przepisach na to święto.
Jakiś czas temu był przepis z propozycją na Staropolski piernik dojrzewający , jednak jeśli zauważyliście go dopiero teraz, to niestety na Wielkanoc się już z nim nie wyrobicie, ponieważ musi on dojrzewać przynajmniej 3 tygodnie i być on upieczony kilka dni przed podaniem.
Ale nie przejmujcie się, zawsze możecie zrobić ze mną eksperymentalny piernik, które będzie dojrzewać do Bożego Narodzenia - szczegóły w przepisie z piernikiem.
Drugim pocieszeniem myślę będzie to, że w najbliższym czasie podzielę się z Wami przepisami na inne smakowite Wielkanocne ciasta :)
Oto pierwsze z nich - Mazurek krówkowy z dodatkami orzechowymi
Do spodu potrzebne nam będzie :
- 250gram mąki (najlepiej pszenną)
- 125 gram masła (nie zamieniać na margarynę)
- 4 łyżki cukru pudu
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
Do masy potrzebujemy:
- 400 gram masy krówkowej (kajmak)
- 150 gram słonych orzeszków
(mogą być inne ulubione, np. migdały, pestki z dyni, słonecznik? :)
- 2 łyżki śmietany 18%
Jak robimy ciasto :
- Wszystkie składniki (prócz wody i jajka) mieszamy
- Dodajemy jajko i wodę i zagniatamy ciasto
- Na papierze do pieczenia wałkujemy ciasto i robimy w nim dziurki widelcem
- Pieczemy w 200C ok 20 minut
- Zostawiamy by wystygło
Jak robimy masę :
- Śmietanę i masę krówkową mieszamy
- Roztapiamy czekoladę i dodajemy połowę do masy (mieszamy)
- Masą smarujemy spód i obsypujemy orzeszkami
- Na to wylewamy drugą część czekolady
Jeśli chcecie zróbcie warstwowy, czyli nałóżcie jedną część na drugą ile razy chcecie.
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku :)
Zapraszam również do subskrypcji tego bloga - znajdziecie na górze strony po lewej :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz