Skoro jesteśmy JAKIPERNIK , to o miodzie też powinniśmy coś wspomnieć
Przede wszystkim:
- Miód powinien być przechowywany w temperaturze od 4°C do 20°C.
- Kupując warto zwrócić uwagę czy ma jednorodną konsystencje tzn. czy nie ma żadnych okruszków, sztucznych substancji, barwników, co mogło by świadczyć iż miód zafałszowany np. syropem skrobiowym, melasą czy w przypadku miodu prawdziwego miodem sztucznym.
- W miodzie nie mogą występować obce zapachy lub smaki
(i tu przykład z życia - moja mama zimą, chcąc przyrządzić leczniczą mieszankę miodu z czosnkiem... włożyła łyżkę którą wcześniej zgniatała czosnek do słoika miodu co spowodowało,że ten miód był już wyłącznie do tego celu. Każde otwarcie słoika, zapachem przypominało o tym wydarzeniu )
Miody naturalne
W zależności od surowca, z których powstały dzielą się na:
Miody nektarowe
Miody spadziowe
Miody nektarowo - spadziowe
Nektar – jest zagęszczonym sokiem wydzielonym przez specjalne organy roślin zwane
nektarnikami, które znajdują się w kwiatach.
Miody nektarowe są jaśniejsze (np.miód akacjowy czy wrzosowy)
Miody nektarowe dzieli się na:
Akacjowy
Gryczany
Kończynowy
Lipowy
Rzepakowy
Wrzosowy
Wielokwiatowy
Spadź natomiast powstaje kiedy mszyce i czerwie pobierają sok z liści lub szpilek roślin. Przetwarzają one z tego soku tylko białko a reszta wzbogacona o pewne enzymy i kwasy, zagęszczona jest przez nie wydalana jako ciemne kropelki (brzmi strasznie, ale w sumie to sama natura ;))
Miody spadziowe są bardzo ciemne.
Są jeszcze miody sztuczne, ale na chemii się nie znam ;)
Zapraszam do polubienia jakipiernik na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz