Kiedy coś pieczemy bardzo często w przepisach jest podany cukier waniliowy, my natomiast bardzo często z przyzwyczajenia kupujemy cukier waniLINowy czyli po prostu sztuczny,nie mający nic wspólnego z cukrem waniLIowym.
Prawda jest taka, że możemy taki prawdziwy cukier zrobić samemu w domu przy mniejszych kosztach za kilogram takiego cukru niż kupując sztuczny w małych torebeczkach.
Potrzebne nam będą:
- laska wanilii - 1 sztuka- cukier - 2 szklanki
Jak robimy :
- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ (ziarenka ze środka)- Mieszamy miąższ z cukrem i dodajemy przekrojone laski wanilii
- Zamykamy szczelnie
Jeśli w między czasie korzystamy z samego miąższu waniliowego, to zamiast wyrzucać niezużyte laski - wkładamy je do pojemnika z cukrem dla aromatu
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooka
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz