Pierwszy przepis od urlopu - wybaczcie , ale jak się trochę poleniuchuje to potem trzeba wiele rzeczy nadrabiać i tak czas dużo szybciej leci. Ale powiem Wam jedno - tęskniłam za pieczeniem.
Wiele owoców już nie rośnie, ale jeżyny teraz w pełni , zatem dziś przepis na babeczki z nimi :)
Potrzebne nam będą :
Na ciasto :
- mąka pszenna 350 gram
- masło 150 gram
- cukier 150gram
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- żółtka 6 sztuk
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 1/4 łyżeczki soli
Na budyń:
- mleko 220ml
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- żółtka 3 sztuki
- cukier 75gram
- masło 1 łyżka
- szczypta soli
Jak robimy :
- połowę mleka gotujemy z cukrem
- drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąką i dolewamy do gotującego się mleka
- gotujemy cały czas mieszając przez około minutę i zdejmujemy z ognia
- dodajemy masło i sól i wkładamy do lodówki na minimum 2h
Ciasto:
- masło ucieramy z cukrem
- dodajemy żółtka, mąkę i resztę składników - mieszkamy
Pieczenie :
- formy smarujemy masłem i wykładamy spody i boki ciastem
- do środka wkładamy łyżkę kremu i jeżynę lub dwie
- przykrywamy górę resztą ciasta i sklejamy brzegi
- pieczemy w 180C ok 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz