Szukaj na tym blogu
piątek, 25 lipca 2014
wtorek, 22 lipca 2014
poniedziałek, 21 lipca 2014
Konfitura bez cukru - morelowa
Sezon na konfitury trwa. We wszystkich przepisach mnóóóstwo cukru ale dziś poradzimy sobie bez ;)
- skórka z limonki
- stewia lub ksylitol- 4 łyżki (zamiennik cukru, dużo bardziej słodka i zdrowsza od cukru)
- smażymy w garnku lub patelni i dosypujemy stewię , smażymy dotąd aż owoce rozpadną się a płyn się zredukuje , potrwa to ok pół godziny
- dodajemy startą skórkę z limonki i jeśli chcemy i mamy to świeże listki stewii lub mięty i smażymy jeszcze chwilkę
- przelewamy do słoików
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Potrzebne nam będą :
- morele (1kg)
- skórka z limonki
- stewia lub ksylitol- 4 łyżki (zamiennik cukru, dużo bardziej słodka i zdrowsza od cukru)
Jak robimy :
- z moreli pozbywamy się pestek i kroimy na kawałki
- smażymy w garnku lub patelni i dosypujemy stewię , smażymy dotąd aż owoce rozpadną się a płyn się zredukuje , potrwa to ok pół godziny
- dodajemy startą skórkę z limonki i jeśli chcemy i mamy to świeże listki stewii lub mięty i smażymy jeszcze chwilkę
- przelewamy do słoików
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
niedziela, 20 lipca 2014
Kawa mrożona
Przepis prosty, choć jak się okazuje, nie wszyscy znają więc go tu wrzucam :)
- Do dwóch szklanek wkładamy po 4 kostki lodu i zalewamy zaparzoną kawą bez "fusów"
- Uzupełniamy zimnym mlekiem i nie mieszamy - da to efekt rozwarstwienia
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Potrzebne nam będą :
- Kawa mielona - 2łyżeczki
- Kostki lodu - ok 8 szt, zależy jakiej wielkości
- Woda - 3/4 szklanki
Jak robimy :
- Kawę zaparzamy tak jak dotąd (jeśli słodzimy, to teraz , po zaparzeniu)
- Do dwóch szklanek wkładamy po 4 kostki lodu i zalewamy zaparzoną kawą bez "fusów"
- Uzupełniamy zimnym mlekiem i nie mieszamy - da to efekt rozwarstwienia
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
piątek, 18 lipca 2014
Sorbet - przepis bazowy
Sorbety to coś pysznego, zarazem chyba najzdrowszego z możliwych słodkości, więc do dzieła :)
Potrzebne nam będą :
- owoce 100 gram (truskawki, maliny, jagody etc etc)
- cukier - do smaku (ok. pół szklanki cukru - w zależności od owoców
- sok z cytryny (ok 1/3 szklanki)
Jak robimy :
- wszystko miksujemy i zamrażamy (w trakcie zamrażania kilka razy wyjąć i przemieszać)
Prawda , że proste ? :)
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !
Subskrybuj:
Posty (Atom)