Tak, tak, znowu lukier...ale ten jest inny od poprzedniego :)
Na pewno każdy z Was widział babeczkę która się uśmiecha np tak ...
Albo puszcza Wam "dziubka" o tak :
Albo zwyczajnie ma spiralkę na główce którą chyba każdy widział :))
Podstawą tej masy są :
- Masło (w temperaturze pokojowej)
- Cukier puder
- Odrobina mleka
- Ekstrakt waniliowy albo cukier waniliowy
- Ewentualnie barwniki
- Stosunek masła do cukru pudru wynosi ok 1 do 4 ... czyli jeśli wrzucimy 100gram masła to ok 400gram cukru :)
- Mleko dosłownie w kilku łyżeczkach (przy proporcjach podanych powyżej ok 4łyżki mleka), tak tylko by nieco rozcieńczyć masę.
- Ekstrakt do smaku wg naszego uznania.
Jak taką masę przygotować??
W wielkim skrócie : wszystko zmiksować na gładką masę do odpowiadającej nam konsystencji.
Moja porada jest jedynie taka, by cukier dodawać partiami, wtedy nie rozpryskuje nam po całej kuchni :)
Teraz wystarczy już tylko włożyć do worka cukierniczego, szprycy czy zawiniętego w rulonik kawałka papieru do pieczenie i zdobić masą białą lub kolorową wedle uznania :))
Smacznego :))