Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 7 lipca 2014

Dżem jagodowy

Prosto, szybko i na temat... jagódki już są, więc możemy je trochę u nas w domu zatrzymać robiąc dżem jagodowy :)


Potrzebne nam będą :

- jagody 500 gram (1 litr)
- cukier - 400gram
- sok z 1 cytryny ( jako dodatek, ale nie konieczny)

Jak robimy :

- jagody i cukier z odrobiną wody zagotować do wrzenia i na małym ogniu gotować 5 minut
- usunąć pianę która się wytworzy 
- wymieszać i wyłożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić


Zapraszam do polubienia bloga na Facebooka
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry 



Smacznego!

piątek, 4 lipca 2014

Rolada z agrestem

Tak jak obiecałam powoli wychodzę z Jarmarkowego zamieszania i znów zaczynam przepisywać Wam przepisy z mojego domowego zeszyciku :) 

Dla tych którzy chcą zobaczyć co kiedy w wakacje rośnie zapraszam tutaj kalendarz  owoców . 

A tych , co już wiedzą, że pora na agrest - zapraszam do przygotowania rolady z agrestem.


Potrzebne nam będzie:


czwartek, 3 lipca 2014

Po Jarmarku

Witajcie

Chciałam Wam pokazać kilka zdjęć z niedzielnego Jarmarku Rzemiosła i Rękodzieła w Muzeum Zagłębia w Będzinie który był 4 dni temu czyli w ostatnią niedzielę 29 czerwca.

Chciałam się Wam również pochwalić wyróżnieniem jakie tam otrzymałam od organizatorów za pierniczka z logiem Jarmarku :)

Bardzo bardzo dziękuję mojej mamie i Przyjaciółce Joannie za pomoc przy stoisku <3



wtorek, 24 czerwca 2014

Przed Jarmarkiem

Chciałam Was prosić o wybaczenie, że ostatnio milczę, ale jak zapewne pamiętacie pisałam Wam o tym, że wybieram się z moimi pierniczkami na 

Jarmark Rzemiosła i Rękodzieła w Muzeum Zagłębia w Będzinie 

29 czerwca - czyli już w tą niedzielę.


W związku z tym mam małe urwanie głowy , ale chciałam Wam pokazać, co między innymi będę tam prezentować :) 

 

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami, malinami, jagodami i co jeszcze chcecie :)

Sezon, sezon, sezon !! Mamy najpiękniejszą porę roku jeśli chodzi o jedzenie :) Wszystko zaczyna rosnąć, obradzać i pachnieć. Niektóre owocki nawet powoli się kończą, dlatego korzystajmy, korzystajmy, korzystajmy :)

Pierogi kojarzą się zawsze z długą pracą, ale od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę luksusu. 




Potrzebne nam będą :