Szukaj na tym blogu

środa, 4 czerwca 2014

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Teraz jest chyba najodpowiedniejszy moment na takie właśnie wytwory. W naszych kuchniach już zagościły m.in truskawki i rabarbar i pierwszy szał już minął.  

Jeśli już nie znikają one zaraz po wejściu do domu to możemy pomyśleć w przód o czasach gdzie już nie będzie tych pyszności i będą jedynie wspomnieniem. 

Jeśli dziś ruszymy się na dodatkową zabawę do kuchni to za kilka miesięcy w jesienne lub zimowe wieczory będziemy mogli nie tylko wspominać smak i zapach tych smakołyków :)


Potrzebne nam będą :


wtorek, 3 czerwca 2014

VI Jarmark Rzemiosła i Rękodzieła w Muzeum Zagłębia w Będzinie

Kochani. Muszę się Wam pochwalić a zarazem zakomunikować iż 29 Czerwca w Muzeum Zagłębia w Będzinie będę prezentować i sprzedawać swoje pierniczki oraz lukrowane ciastka na 


VI JARMARKU RZEMIOSŁA I RĘKODZIEŁA 

http://www.muzeum.bedzin.pl/125-vi-jarmark-rzemios%C5%82a-i-r%C4%99kodzie%C5%82a

Gorąco, gorąco, gorąco Was wszystkich zapraszam

Do zobaczenia ;)

Krem do przełożenia z kaszy manny

Tym razem przepis dla miłośników kaszki

Masą tą możemy przełożyć ciasta , wcisnąć do babeczek , wysmarować nią tort czy wcinać łyżeczkami ;) 


Potrzebne nam będzie : 


poniedziałek, 2 czerwca 2014

Grzanki z jabłkami


Czasem zjedlibyśmy coś słodkiego albo po prostu byśmy coś zjedli, ale nie chce nam się robić.

Ten przepis jest i zdrowy i szybki a zarazem daje nam to przekąskę na ciepło, więc można z niego regularnie korzystać :)


Potrzebne nam będą :

piątek, 30 maja 2014

Słodki popcorn

Tym razem szybki "przepisik" o tym jak z czegoś ewidentnie na słono zrobić przekąskę na słodko :) 

 

Potrzebne nam będzie :

 

- ziarna kukurydzy do prażenia - ok 100gram
- cukier - 50gran
- olej - 50 gram

Jak robimy :

 

- do dużego garnka z przykrywką wlewamy olej i rozgrzewamy go
- do rozgrzanego oleju wrzucamy ziarenka i cukier (i szybko przykrywamy pokrywkę!!!)
- potrząsamy garnkiem nad ogniem aż ziarenka przestaną trzaskać 
- zanim ostygną dobrze je czasem przemieszać, przetrząść gdyż cukier sprawia, że czasem się sklejają ;)


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku

Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)

Smacznego!