Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 września 2014

Chebek z musli

Chlebek z musli, polecam serdecznie dla tych którzy lubią i smacznie i zdrowo ;)

Potrzebne nam będą : 


- mąka pszenna typ 1050 (lub chlebowy 750) - 400gram
- musli 200gram
- miękkie masło 20gram
- maślanka w temperaturze pokojowej 400 gram- świeże drożdże 20gram
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli

 

 Jak robimy:

-  Wszystkie składniki miksujemy i zagniatamy ciastomiksującego i zagnieść ciasto
-  Przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną
-  Wstawiamy ciasto do piekarnika na 45minut w 50C i pozostawiamy do wyrośnięcia
-  Po tym czasie pieczemy chleb w 200C ok pół godziny
-  Po upieczeniu zostawiamy chleb na trochę w formie, potem wykładamy na kratkę do ostygnięcia


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

sobota, 13 września 2014

Ciasto z gruszkami

Kto lubi gruszki?  Jeśli je lubicie to ten przepis jest dla Was - ciasto z gruszkami. Ważne żeby użyć słodkich dojrzały gruszek. Ciasto wydaje się skomplikowane, ale nie jest tak źle ;)







 Potrzebne nam będą :


- Gruszki 3 dojrzałe sztuki

 Ciasto:
- mąka pół kg
- mleko 250ml
- mało - 100 gram
- jajka 2szt.
- cukier 4 łyżki
- miód 2 łyżki
- drożdże 25 gram
- sól szczypta

Kruszonka:
- mąka 60 gram
- masło 60 gram
- cukier puder 50 gram
- cynamon - 1 łyżeczka

Jak robimy : 


- 4 łyżki mleka, 2 łyżki cukru i drożdże dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży po czym dodajemy 2 łyżki mąki z znów dokładnie mieszamy - zakrywamy rozczyn folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25minut
- W tym czasie łączymy resztę mleka, cukru z masłem i miodem i podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia masła i odstawiamy do przestygnięcia
- Po przestygnięciu wbijamy jajka i mieszamy
- Pozostałą mąkę mieszamy z solą , wlewamy mleczną mieszankę , dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto kilka minut (ciasto będzie dość luźne - ważne żeby jednolite)
- Ciasto odstawiamy przykryte folią w ciepłe miejsce na godzinę
- Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy i układamy pokrojone gruszki
- Odstawiamy znów w ciepłe miejsce na 20 minut
- W tym czasie robimy kruszonkę - mąkę  mieszamy z cukrem i cynamonem i dodajemy masło
- Ciasto posypujemy kruszoną i pieczemy w 200C ok 40minut


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

poniedziałek, 8 września 2014

Jagodowe "rożki"

Jagody, jagódki... zdrowe i smaczne ... czego chcieć więcej ? :)



Potrzebne nam będą :


- mąka 250 gram
- masło 120gram
- jajka 2 sztuki
- drożdże 20 gram
- mleko - ćwierć szklanki
- śmietana - 1 łyżka
- cukier waniliowy
- cukier do posypania rożków
- jagody - najlepiej lekko oprószone mąką

 Jak robimy : 


- drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i cukru (odstawiamy na 10minut)
- resztę mąki siekamy z margaryną i dodajemy 2 żółtka i 2 całe jajka i resztę składników
- mieszamy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy ciasto
- wałkujemy cienko i kroimy na małe kwadraty na których układamy po kilka jagód
- zlepiamy w kształcie rożka , układamy na blaszce i smarujemy każdego białkiem i posypujemy cukrem
- pieczemy w 200C na złoty kolor


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

czwartek, 4 września 2014

Tarta ze śliwkami

Ta tarta jest ze śliwkami, ale jeśli macie ochotę wrzucić na nią coś innego - proszę bardzo :)




Potrzebne nam będą : 

Ciasto :
- mąka 1,5 szklanki
- zimne masło 150gram
- zimny jogurt 3 łyżki
- sól - pół łyżeczki

Nadzienie :
- śliwki - pół kilograma
- cukier 2 łyżki

Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia tarty
- łyżka cukru

Jak robimy : 

- Zagniatamy składniki na ciasto rozcierając grudki , formujemy kulę i chłodzimy owinięte folią minimum 2godziny 
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok 5mm i wykładamy na papierze do pieczenia
- Śliwki kroimy na ćwiartki ,posypujemy cukrem, mieszamy delikatnie i wykładamy od środka na cieście zostawiając brzegi ciasta wolne
- Brzegi ciasta zawijamy na śliwki
- Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy cukrem
- Pieczemy w 200C ok 45minut
- Do dekoracji posypujemy cukrem pudrem

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

Jak oddzielić żółtko od białka :)

Może wyda się Wam to dziwne, ale dopiero co poznałam pewną metodę oddzielania żółtek od białek :). Jeśli już ją znacie nie obrażajcie się , że zawracam Wam głowę, ale pomyślałam, że może kogoś tak jak mnie ominęła taka wiedza i być może z niej skorzysta - a zatem :

- delikatnie zlewamy całe jajko do miseczki
- delikatnie ujmujemy w dłoń żółtko i wyjmujemy je

Prawda , że łatwe? :) 



Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !