
Przepis może troszkę jesienny, ale był w moim zeszyciku, więc pomyślałam, że się z Wami podzielę, bo nie znam nikogo kto by nie lubił Michałków :)
Potrzebne nam będą :
- skondensowane mleko słodzone 3/4 puszki
- mleko w proszku - 1 szklanka
.jpg)
- biała czekolada - 200 gram
- gorzka czekolada - 200 gram
- kakao 1/3 szklanki
- orzeszki ziemne 1 szklanka
- wanilia - ziarenka z 1 sztuki
- sól pół łyżeczki
Jak robimy :
- Mleko skondensowane podgrzewamy z 50gramami białej czekolady do rozpuszczenia i połączenia
- Dodajemy wanilię, mleko w proszku i sól - mieszamy
- Siekamy orzeski i dokładamy do masy , mieszamy wszystko i dzielimy na dwie równe części, zostawiamy do ostygnięcia
- 100 gram białej i gorzkiej czekolady rozpuszczamy w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej

- Do rozpuszczonej czekolady po zdjęciu z ognia dokładamy pozostałe 50 gram i mieszamy do rozpuszczenia
- Foremki w których mamy zamiar zrobić nasze czekoladki smarujemy naszą rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka minut (trochę czekolady zostawiamy do wysmarowania spodów )
- Na schłodzone brzegi czekoladowe wykładamy nasze nadzienie ze skondensowanego mleka i lekko dociskamy zwilżonymi palcami
- Górę smarujemy znów naszą rozpuszczoną czekoladą dla zamknięcia naszej czekoladki
- Chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !