.jpg)
Potrzebne nam będą :
- Gruszki 3 dojrzałe sztuki
Ciasto:
- mąka pół kg

- mało - 100 gram
- jajka 2szt.
- cukier 4 łyżki
- miód 2 łyżki
- drożdże 25 gram
- sól szczypta
Kruszonka:
- mąka 60 gram
- masło 60 gram
- cukier puder 50 gram
- cynamon - 1 łyżeczka
Jak robimy :
- 4 łyżki mleka, 2 łyżki cukru i drożdże dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży po czym dodajemy 2 łyżki mąki z znów dokładnie mieszamy - zakrywamy rozczyn folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25minut
- W tym czasie łączymy resztę mleka, cukru z masłem i miodem i podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia masła i odstawiamy do przestygnięcia
- Po przestygnięciu wbijamy jajka i mieszamy
.jpg)
- Ciasto odstawiamy przykryte folią w ciepłe miejsce na godzinę
- Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy i układamy pokrojone gruszki
- Odstawiamy znów w ciepłe miejsce na 20 minut
- W tym czasie robimy kruszonkę - mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem i dodajemy masło
- Ciasto posypujemy kruszoną i pieczemy w 200C ok 40minut
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !