Szukaj na tym blogu

piątek, 29 sierpnia 2014

Babeczki z jeżynami w budyniu

Pierwszy przepis od urlopu - wybaczcie , ale jak się trochę poleniuchuje to potem trzeba wiele rzeczy nadrabiać i tak czas dużo szybciej leci. Ale powiem Wam jedno - tęskniłam za pieczeniem. 

Wiele owoców już nie rośnie, ale jeżyny teraz w pełni , zatem dziś przepis na babeczki z nimi :)

 



Potrzebne nam będą :


Na ciasto :
- mąka pszenna 350 gram
- masło 150 gram
- cukier 150gram
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- żółtka 6 sztuk
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 1/4 łyżeczki soli

Na budyń:
- mleko 220ml
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- żółtka 3 sztuki
- cukier 75gram
- masło 1 łyżka
- szczypta soli

Jak robimy : 

 

Najpierw budyń  :
- połowę mleka gotujemy z cukrem
- drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąką i dolewamy do gotującego się mleka 
- gotujemy cały czas mieszając przez około minutę i zdejmujemy z ognia
- dodajemy masło i sól i wkładamy do lodówki na minimum 2h

Ciasto: 
- masło ucieramy z cukrem
- dodajemy żółtka, mąkę i resztę składników - mieszkamy

Pieczenie : 
- formy smarujemy masłem i wykładamy spody i boki ciastem
- do środka wkładamy łyżkę kremu i jeżynę lub dwie
- przykrywamy górę resztą ciasta i sklejamy brzegi
- pieczemy w 180C ok 25 minut


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 

Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Witajcie :)

Moi Kochani... wróciłam z wakacji jednakże chwilowo muszę prosić Was jeszcze o troszkę cierpliwości do mnie...zanim się na nowo rozkręcę chwilka minie.

Tęskniłam za Wami :) Buziaki :)

wtorek, 12 sierpnia 2014

Masło klarowane

Przydatna rzecz w kuchni którą warto sobie zrobić samemu niewielkim kosztem i nakładem pracy.
Masło klarowane.

Potrzebne będzie nam masło - o jak największej zawartości tłuszczu, najlepiej osełka. 

Przygotowanie sposób pierwszy:


- topimy masełko na małym ogniu po czym zwiększamy by bulgotało a na powierzchni wytworzy się piana,
- pianę zbieramy łyżką a resztę masła zostawiamy na małym ogniu ok 2-3 godziny by wygotowała się cała woda

Przygotowanie drugi sposób :



- roztapiamy na małym ogniu w wysokim naczyniu
- zbieramy z powierzchni czysty, wytopiony żółto - przezroczysty tłuszcz i przelewamy do słoiczka
- ściętą śmietankę i wodę na dnie możemy wykorzystać do zupy lub sosu


Masło po ostygnięciu jest podobne do smalcu i dłużej zachowuje świeżość niż masło nieklarowane.
Najlepiej przechowywać w lodówce w słoiku albo metalowej puszce.



Zapraszam do polubienia bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Ciasto bez jajek


Jeśli nie możesz lub nie lubisz jeść jajek - to polecam ten przepis.
Jeśli dodasz do niego trochę kakao, to wyjdzie czekoladowe. Jeśli dodasz owoców, to owocowe, a jeśli przelejesz do foremek muffinkowych to babeczki ;)

Potrzebne nam będą :


- Mąka pszenna 150gram
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
- Cukier 150gram
- Masło - 140 gram
- Miód 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1łyżeczka
- Woda - 1/3 szklanki

 Jak robimy :


- Masło rozpuszczamy i dodajemy miód z cukrei i mieszamy
- Mąkę (ewentualne kakao) i proszek do pieczenie przesiewamy 
- W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną
- Wszystko ze sobą łączymy, mieszamy i pieczemy w formie z papierem do pieczenia w 180C ok 40minut 


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

niedziela, 10 sierpnia 2014

Krem z mascarpone

Wielu z nas uwielbia ale z tego co wiem, nie każdy wie jak zrobić by użyć go nieco inaczej niż zazwyczaj np. ozdabiając ciasto czy tort a jest to naprawdę łatwe.

Najważniejsze by nie zmęczyć serka zbyt szybkimi obrotami miksera ani zbytnio długim mieszaniem.



Potrzebne nam będzie : 


- mascarpone 500 gram (odlana serwatka)
- cukier puder lub roztopiona biała czekolada - ćwierć szklanki
- do wyboru : ekstrakt z wanilii , sok owocowy, kawa rozpuszczalna, kakao, likier , barwnik spożywczy

Jak robimy :


- na najniższych obrotach mieszamy mascarpone z cukrem na koniec dodając dodatek smakowy

Ot cała nasza praca :)

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !